Naslovna » Hrvatska » Sokol ga nije volio

Sokol ga nije volio

Share Button

SDP ili Hrvatska?

Piše  Vinko Vukadin


Izbacivanje Linića, do jučer najmoćnijega starca u Hrvatskoj, za njegove je prijatelje smak svijeta, za Zokija dokaz da se brine za narod, za Pusićku guzični alarm koji upozorava na činjenicu da joj se fotelje drmaju, za Karamarka je to dokaz nesposobnosti ove vlade i neprihvatljivih standarda. Za šutljivog Ivu je izbacivanje Linića unutar partijski problem, ali prije svega je to alarm za njega kao neupitnoga budućeg predsjednika. Svi su uzrujani. Postavlja se pitanje SDP ili Hrvatska?
Je li teatar oko Linića tipičan SDP-ovski teatar bahatosti, umišljenosti, nesposobnosti, diktataure partije i ne demokratičnosti ili je to samo jedan hrvatski etnopolitički prikaz stanja nacije i partijske demokracije u Hrvata?
Hrvatska postjugoslavenska politička scena je zadojena izvornim komunističkim duhom, premrežena je kapilarnim komunstičkim sustavom u kojemu je partija sve, pojedinac ništa. Sjećam se jednog razgovora iz prvih dana stvaranja države kad smo tadašnjem visokom političaru, nekadašnjem partijašu, pohvalili jednog istaknutog domoljuba koji je bio antihadezeovac. Odgovor je bio. “Kako je on dobar domoljub, a nije u HDZ-u?” Komunistički mentalitet probijanja pomoću partijske infrastrukture je postao okosnica karijere mnogih ulizica, nabiguzičina, stoke sitnog zuba, nesposobnjakovića, psihića, lopova i ponekog entuzijasta. Ako ne može jedna straha može neka druga, sve one funkcioniraju po istom psihomodelu koji je čovjeku Hrvatu usađen u vrijeme komunizma.
Kad bi izbacivanje Linića bio samo sdpeovski simptom koji ukazuje na oboljenje jedne partije onda bi za narod postojala nada da će se izvući iz krize. No taj simptom je vidljiv na svakom koraku i u svakoj stranci. Hrvatske stranke i njihovi šefovi su okruženi trofejima koji se dobivaju za izbacivanje dojučerašnjih suboraca. Izbacivanje protivnika i zadržavanje ulizica, praznoglavaca i sljedbenika je modus operandi svake hrvatske stranke koja se natječe da narodu donese blagostanje i demokraciju.
Svaka hrvatska stranka, pa i ona sićušna, ima velikog i neupitnog šefa, onoga komu ne trebaju nikakve hemeroidalne kreme jer oko sebe ima dovoljno parazita koji se trude ukloniti svaki trunak s njegovog veličanstvenog dupeta dok to dupe njima daje barem malo hrane. Sudbina šefova je sudbina prolaznosti, izbacivanja, osnivanja nove dupelizačke stranke, a sudbina ulizica i hemeroidalnih političara iz drugog reda je da će doći novo dupe.
Hrvatski ministri se do sada nikada nisu istakli nekom vlastitom idejom, nekim svojim projektom. Oni se ističu partijskom odanošću,  to im garantira malo kruha i skupe ribe, nešto seoskog ugleda i vječiti strah da će netko otkriti da nemaju pojma o onome čime se bave.
Sdepeovski teatar u crvenom ne bi bio tragedija kad bi u Hrvatskoj postojala barem jedna jedina stranka u kojoj oni koji nas vode ne kliču, dok ih ne izbace: “Kud Ivo tud i ja”.
Ovaj teatar bi bio komedija, a ne tragedija, kad ne bismo bili svjedoci svakodnevnog partijskoga pokliča: “Mi smo šefovi, šef je naš”.

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

hasanbegovic-bujica1-foto

Hasanbegović pojasnio zašto je HDZ-u za izbornu kampanju uplatio samo 875 kuna

NAKON što je objavljena lista HDZ-ovih donatora mnoge je iznenadilo da je bivši ministar kulture dr. …

-->