Naslovna » Naslovna » ANKETE: HDZ u uzlaznoj putanji, SDP-ovci najveći pesimisti, Plenković popularniji od Predsjednice
plenkovic-maletic1

ANKETE: HDZ u uzlaznoj putanji, SDP-ovci najveći pesimisti, Plenković popularniji od Predsjednice

Share Button

PRVO redovito postizborno mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 03. i 05. listopada, pokazuje kako je HDZ-u nakon izbora popularnost porasla, a predsjednik te stranke Andrej Plenković zasjeo je na tron najpopularnijeg političara

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62 posto), na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,6 posto dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 27 posto.

Na trećem je mjestu Most s 10,8 posto, dok je četvrti Živi zid s 5,4 posto.

Dvije stranke bilježe izbor između dva i tri posto: HNS (2,8 posto) i HSS (2,0 posto).

S izborom većim od jedan posto je pet stranaka: HDSSB (1,8 posto), BM 365 (1,7 posto), IDS (1,4 posto), Pametno (1,4 posto), HSP AS (1,1 posto). Još su dvije stranke s izborom većim od pola posto: HSU (1,0 posto) i HSLS (0,8 posto). Ostale stranke bilježe izbor od 1,7 posto, dok je 10,3 posto neodlučnih.

Plenković najpopularniji, na drugom mjestu ‘nitko’

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je vjerojatni mandatar za premijera, Andrej Plenković s izborom od 21,9 posto (prema 13,4 posto iz rujna). Drugo mjesto drži ‘Nitko’ (niti jedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 18,2 posto (prema 14,1 posto iz rujna).

Predsjednica Grabar Kitarović je na trećem mjestu s izborom od 14,3 posto (prema 15,9 posto iz rujna), dok je Zoran Milanović četvrti s izborom od 8,2 posto (prije mjesec dana 15,6 posto). Među deset političara još su Tonino Picula s 5,9 posto, Anka Mrak Taritaš s 3,9 posto, Božo Petrov 3,0 posto, Ivo Josipović s 2,4 posto, Milan Bandić 2,3 posto i Tihomir Orešković s 1,6 posto.

Smjer kretanja zemlje podupire 23,7  (u odnosu na 23,0 posto u rujnu), dok ih 59,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u odnosu na 60,2 posto iz rujna). Ne zna njih 16,8 posto. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a (51,6 posto) i Mosta (39,2 posto).

Glasači SDP-a su znatno rjeđe optimisti (20,3 posto).

Pregovori nisu najvažnija tema

U doživljaju rada u ovomjesečnom se istraživanju utvrđivala samo ocjena rada predsjednice Republike koja je za svoj rad zabilježila prosječni ocjenu 3,20 (prema 3,09 iz rujna). Najbolje ocjene zabilježene su među glasačima HDZ-a (4,40) i HSP AS (3,67), dok je najniža među glasačima HNS-a (2,52) i Pametno (1,75).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila: izbori za Sabor najvažnija je tema za 53,7 posto hrvatskih građana/građanki. Pregovori oko sastavljanja Vlade HDZ-a i Mosta najvažnija je tema za 15,7 post građana/građanki, dok je uspješna turistička sezona najbitnija tema za 7 posto građana/građanki. Tri su događaja zabilježila izbor veći od 3 posto: ostavka Zorana Milanovića i kampanja za novog predsjednika SDP-a (6,5 posto), ekonomska kriza i iseljavanje mladih (4,4 posto), protesti studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu ( 3,9 posto). Još su tri teme s izborom iznad 1 posto: referendum u Republici Srpskoj u BiH (2,4 posto), sukobi u HSS-u i Živom zidu (1,7 posto), dobri ekonomski pokazatelji (1,0 posto). Ostale su teme s izborom manjim od 1 posto.

Hrvati uvjereni da će se Most i HDZ dogovoriti

U ovomjesečnom istraživanju dio istraživanja odnosio se na percepciju mogućnosti dogovora HDZ-a i Mosta o sastavljanju nove Vlade. Više od tri četvrtine građanki/građana misle da će se ove dvije stranke dogovoriti o sastavljanju Vlade. Pri tom je nešto veća uvjerenost u takav ishod među glasačima HDZ-a (91 posto) nego Mosta (82,2 posto).

Zanimljiv je i odnos prema ispunjavanju sedam zahtjeva Mosta. Svega 16,8 posto ispitanika podržava ispunjavanje svih Mostovih uvjeta, dok ih 45,8 posto smatra da neke od njih treba provesti a da su neki neprovedivi. Svega 9 posto ispitanika smatra da sve Mostove uvjete treba odbiti. Da ih ne zanimaju pregovori HDZ-a i Mosta odgovorilo je 18,4 posto ispitanika, dok ih 10,1 posto nema stajalište o ovoj temi.

Maxportal/fot:pxll


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

perkovic-loso-spojka-dok

Perković je 1991. tražio da se Domazet izbaci iz vojske: “Zatajio je atentat na Tuđmana!”

JOSIP PERKOVIĆ, ratni pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška i prvi obavještajac Hrvatske u vrijeme bombardiranja Banskih …

-->