Naslovna » Izdvojeno » Australce za grupno silovanje sud u Splitu osudio na uvjetnu kaznu. Žrtvi platili 20.000 eura
australski silovatelji 2

Australce za grupno silovanje sud u Splitu osudio na uvjetnu kaznu. Žrtvi platili 20.000 eura

Share Button

TROJICA mladića iz Australije Dylan Djohan (23), Ashwin Kumar (23) i Waleed Latif (21) koji su u Hrvatskoj silovali Norvežanku, ali su izbjegli zatvor plativši joj odštetu, izazvali su debatu o nagodbama sa žrtvama silovanja, a nakon nedavnog povratka u domovinu i osude javnosti, pišu australski mediji.

Silovatelji su osuđeni na godinu dana zatvora, ali su uvjetno pušteni uz rok kušnje od pet godina. Naime, priznali su krivnju i djevojci (17) koju su ljetos silovali u Splitu pristali su platiti 20.000 eura. Da nije bilo te nagodbe, koja nije provediva u Australiji ako počine isti zločin, trojac je mogao provesti 15 godina iza rešetaka, piše Herald Sun.

 Tko su zapravo ti mladići koji su izbjegli i do 15 godina zatvora pritom osramotivši vlastite roditelje, a koji su im izašli u susret i financijski im pomogli u izbjegavanju sankcije?

Djohan je 23-godišnji promotor u noćnom klubu i bavi se modelingom, a novac je zarađivao i kao konobar golog torza. Voli i posjet teretani zbog čega se pred fanovima rado diči svojim tijelom.

Latif je završio RMIT, fakultet za tehnologiju, dizajn i poduzetništvo, te se odmah zaposlio u trgovini koja prodaje hranu za bildere u Werribeeu.

Kumar, pak, dolazi iz dobrostojeće obitelji i navodno je on bio inicijator putovanja u Europu.

Ako je suditi po njihovim statusima i objavama na internetu, boravak u Hrvatskoj nije im ostavio toliko gorak okus. Dylan je objavio na Instagramu fotografiju s dubrovačkih zidina ispod koje je napisao:

“Doživio sam prosvjetljenje dok sam sjedio na kamenom zidu u Dubrovniku, a nježan glas mi je rekao da je moja svrha u životu ići u krevet s nebeski blaženim ljepotama”.

Prije dolaska u Hrvatsku trojica prijatelja bila su s ostatkom grupe na španjolskoj Ibizi, a u Hrvatsku su došli kako bi posjetili nadaleko poznati Ultra festival. Proputovali su dobar dio Dalmacije. Nisu štedjeli ni na čemu pa tako ni na čašćenjima tijekom izlazaka.

Stvari su pošle po zlu kad su posjetili jedan noćni klub na splitskim Bačvicama. Prema optužnici, trojici Australaca se stavljalo na teret da su 16. srpnja prošle godine oko 1.30 sati za vrijeme večernjeg izlaska u klubu upoznali 17-godišnju Norvežanku.

Družili su se i ispijali alkoholna pića, da bi je nakon nekog vremena jedan od njih silom odgurao u muški toalet. Ubrzo su za njima došla i druga dvojica. Zajednički i po prešutnom dogovoru su je, unatoč njezinu protivljenju, odlučili silovati. Nekako se u svoj toj muci uspjela othrvati i pobjeći, a gnjusni čin nije prijavila nikome u klubu već je otišla ravno na policiju.

Na poprište događaja vratila se s policajcima. Australaca tamo više nije bilo, no istražitelji su im ubrzo ušli u trag te su ih priveli.

Pušteni su na uvjetnu slobodu do okončanja postupka, a vlastima su morali predati putovnice.

Australci su prvotno bili uhićeni te im je istražni sudac odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Ubrzo su pušteni na slobodu kako bi čekali početak suđenja, ali su im oduzete putovnice te su morali boraviti na poznatoj lokaciji u Splitu. DORH ih je optužio za teži oblik silovanja, a za to je djelo predviđena kazna od 3 do 15 godina zatvora.

Do suđenja nije ni došlo jer je pred optužnim vijećem splitskog Županijskog suda došlo do nagodbe – dobili su uvjetne jednogodišnje kazne s petogodišnjim rokom kušnje. Norvežanki su platili 20.000 eura odštete nakon što se suglasila s kaznom i visinom odštete.

Krajem siječnja vraćene su im putne isprave i prije nekoliko dana vratili su se u Australiju.

Nakon ovakve presude jasno nam je zašto postoji uzrečica “pošten k’o sud u Splitu”.

MP/Foto:Facebook


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

treca-dionica1

ULTRAMARATON Zagreb-Vukovar: Radojković pobjednik i 3. dionice Novska – Slavonski Brod

Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar, “Putevi …

-->