Naslovna » Naslovna » BIO JE RATNI UPRAVITELJ LOGORA:Zbog ratnog zločina u Mostaru uhićen ugledni liječnik
kreso_dr[1]

BIO JE RATNI UPRAVITELJ LOGORA:Zbog ratnog zločina u Mostaru uhićen ugledni liječnik

Share Button

Jedan od četiri uhićena Bošnjaka osumnjičena da su počinili ratne zločine nad Hrvatima u Potocima i Bijelom Polju kod Mostara 1993. godine je dr. Samir Kreso, ugledni mostarski liječnik, šef službe za otorinolaringologiju u Regionalnom medicinskom centru dr. Safet Mujić.

Dr. Kreso (51) je prije tjedan dana uhićen zajedno s Enesom Ćurićem (58), Ibrahimom Demirovićem zvanim Hećim (59) i Habibom Čopelj (67).

Svi uhićeni su iz Mostara i terete se da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

-Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj je predložio 30-dnevni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, uništenja  ili krivotvorenja dokaza, no Sud BiH postio ih je da se brane sa slobode.

Po izlasku iz pritvora Kreso je u Bijelom Polju dočekan kao heroj, uz zapaljene baklje, zastave BiH i glasnu podršku lokalnog stanovništva.

-Osjećam se kao glavni lik u Procesu Franza Kafke. Odveden sam zbog nekog procesa, a uopće ne znam o čemu se radi. Ovaj proces nema nikakvog smisla, nema prave optužnice, a vidjet ćemo tko je zamislio da se ovo odigra. Nikad u životu nisam doživio veću sramotu. Ovo je uvreda za moju čast -, rekao je Kreso lokalnim medijima.

Bio je upravitelj logora

Iz Tužiteljstva su pojasnili kako je dr. Kreso, kao upravitelj zatvora, bitno pridonio nezakonitim uhićenjima Hrvata, da je sa zatvorenicima nečovječno postupao; bilo je zlostavljanja, mučenja, nanošenja tjelesnih ozljeda i prisilnog rada.

Hrvati su zatvarani su privatnim objektima Omorikine i Skenderine te u logoru u Osnovnoj školi Bratstvo i jedinstvo u Potocima, sjeverno od Mostara. U zarobljeništvu je bilo više od 107 zatvorenika, uključujući žene, djecu i starce, a više zatvorenika je smrtno je stradalo.

U Kresinu su zaštitu stala je malo poznata politička stranka Unija socijaldemokrata (USD). Kreso je predsjednik organizacije ove stranke za Mostar i nositelj županijske liste te stranke na predstojećim izborima.

Zoran Zovko, predsjednik HVIDRA-e u HNŽ-u je za Dnevni list izjavio kako je sve počelo krajem lipnja 1993. godine kad je došlo do prelaska Bošnjaka iz HVO-a u Armiju BiH. Tada su svi domaći Bošnjaci u HVO-u, njih oko 200, okrenuli oružje protiv Hrvata i stavili na raspolaganje Armiji.

-U toj su akciji zarobili oko 210 ljudi u Bijelom Polju, od toga oko 100 civila, žena, djece i staraca. Nakon toga, uspostavili su logor u Osnovnoj školi Bratstvo i jedinstvo gdje je bio smješten i najveći dio zarobljenih. U logoru su vladali vrlo loši uvjeti, a smrtno je stradalo nekoliko osoba-, rekao je Zovko.

Iz Liječničke komore kao ni iz RMC Safet Mujić nisu komentirali uhićenje i optužbu zbog ratnog zločina njihovog člana.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

kolinda-samantha-bee-111

KOLINDA AMERIČKOJ NOVINARKI OBJAŠNJAVALA DA NIJE GLUMILA U PORNIĆU

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je u emisiji “Full Frontal” poznate američke komičarke Samanthe Bee. Tema emisije …

-->