Naslovna » Naslovna » Izbjeglica iz Foče Aida Hadžialić postala najmlađa ministrica u povijesti Švedske
Aida

Izbjeglica iz Foče Aida Hadžialić postala najmlađa ministrica u povijesti Švedske

Share Button

Bosanka Aida Hadžialić (27) postala je najmlađa ministrica u novoj vladi Švedske, koju je danas predstavio premijer Stefan Löfven. U Vladi 12 žena i 12 muškaraca.

Aida je imala samo pet godina kada je njena obitelj izbjegla iz ratom zahvaćene  Foče.

“Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe – kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku”, napisala je Hadžialić na svom blogu.

Nena obitelj je nakon dolaska u Švedsku dobila smještaj i posao, a Aida je krenula u školu. U politiku se uključila sa 16 godina, nakon ubojstva švedske političarke Anne Lindh. Pridružila se Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU). Diplomirala je pravo 2010. godine, nakon čega je postala gradonačelnica Halmstada.

S 27 godina imenovana je ministricu obrazovanja čime je postala najmlađa švedska ministrica u povijesti te zemlje. Prošle godine završila je na 10. mjestu najvećih talenata u Švedskoj.

Na ovogodišnjim izborima nije uspjela ući u parlament, ali joj je potom švedski premijer Stefan Löfven pozvao u svoj tim i ponudio mjesto ministrice. Premijerov poziv došao joj je sa prikrivenog broja, dok je ručala sa momkom.

Obavljanje funkcije najmlađe ministrice u Švedskoj izgleda da joj ne predstavlja problem.

Novi švedski premijer, socijaldemokrat Stefan Löfven, u petak je u parlamentu predstavio novu vladu u kojoj su 24 ministra – 12 žena i 12 muškaraca.

“Mislim da ću dobro obavljati svoju funkciju. Oko mene je sjajan tim”, dodala je Aida, prenose švedski mediji.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

srbija20fap20zlatibor20blato1

NOGOMETNA KOMEDIJA: Pogledajte zašto se svi smiju nogometu u Srbiji!

Iz Srbije stiže video koji bi mogao postati globalni hit. Komične scene dogodile su se na …

-->