Naslovna » Naslovna » Burno u Saboru: Prva velika pobjeda branitelja od početka prosvjeda
Odbor fah

Burno u Saboru: Prva velika pobjeda branitelja od početka prosvjeda

Share Button

NA SJEDNICI saborskog Odbora za veterana jednoglasno zaključeno sa se na šest mjeseci odgoditi primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, koja je trebala početi 1. siječnja, a iz javne rasprave  povuče nacrt izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Na sjednici su, uz saborske zastupnike i članove Odbora, u ime branitelja nazočili Ilija Vučemilović, Ante Deur, Josip Klemm i Đuro Glogoški.

Iako na prošlom sastanku nije usvojen ni jedan prijedlog branitelja u vezi Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakonu o hrvatskim braniteljima, danas su se vladajući ipak predomislili. Branitelji su tražili da, umjesto 1.1.2015., novi Zakon počne primjenjivati od 1.7.2015. godine kako bi branitelji uspjeli dobiti uvid u Zakon. Osim odgode primjene Zakona dogovoreno je da se formira radno povjerenstvo za izradu novog prijedloga Zakona u koji će napokon biti uključeni predstavnici braniteljske populacije.

Leko podržao branitelje, ali je protiv  izmjene Ustava

Sjednici Odbora, što nije česta praksa, nazočio je i predsjednik Sabora Josip Leko. Leko je održao govor u kojemu je rekao kako branitelji imaju važnu ulogu u stvaranju Hrvatske i demokratskih počela te kako oni čuvaju vrednote Domovinskog rata, a samim time drži kako se svi ovi zahtjevi trebaju i moraju riješiti na demokratski način. naglasio je da bi sva braniteljska prava trebala biti obuhvaćena jednim zakonom, no ne slaže se sa ustavnim zakonom koji se zagovara.đuro g

Branitelji su istaknuli kako prihvaćaju ove prijedloge, no kako ne vjeruju u ispunjenje jer na sjednicama nema predstavnika izvršne vlasti, poput premijera Milanovića. Istaknuli su kako žele isprike onih koji su ih medijski blatili s obzirom na nadolazeće božićno vrijeme te kako jedino što žele jest da ih zastupaju oni koji su zbilja tu za njihove probleme te su ponovili da ne odustaju od smjene ministarske trojke.

Nakon sjednice Odbora Ilija Vučemilović kazao je da se prosvjed nastavlja:

„Branitelji će i dalje ostati ispred Ministarstva te će i dalje tražiti smjene onih prema kojima su izgubili povjerenje. Današnja odluka Odbora je čisti dokaz da su ti ljudi obmanjivali hrvatsku javnost i saborske zastupnike poručujući im da se ništa u zakonu nije promijenilo. Kako se nije promijenilo ako je Vesna Nađ danas izjavila kako će u zakon vratiti ono što je iz njega maknuto?“

Naglasio je da smatra iznimno važnim što je i Leko došao na  sastanak Odbora te potvrdio da su branitelji u pravu po pitanju zahtijevanja u posljednjih 47 dana.

Deur: Više raspravljamo o Šešelju nego o hrvatskim braniteljima

Deur je komentirao i Milanovićeve  izjave da će se obračunati sa rigidnim desničarima u Hrvatskoj, misleći pritom na hrvatske branitelje.

„Ovaj istup je pokazao kako je i Milanović izjednačio branitelje sa agresorskom i pobijeđenom vojskom, a jedan od razloga prosvjeda je upravo da se stane na kraj ovakvim pokušajima. Već dvije godine branitelji preko Ilije Vučemilovića u Odboru poručuju da se ovo spriječi.“

Istaknuo je da uspoređivanje pobjedničke vojske s agresorskom uvreda svim braniteljima te se zapitao kako bi jedan premijer SAD-a ili Izraela reagirao da se to dogodi.

„Raspravljamo o ratnom zločincu Šešelju vraćajući u politički život političare poput Jadranke Kosor, umjesto da pošaljemo jednu gardijsku bojnu da čuva granicu te tako riješimo problem. Kao članice NATO-a trebamo sami brinuti o svojim granicama.“

Uoči sjednice saborskog Odbora za veterane branitelji iz Savske održali su konferenciju za novinare na Trgu bana Jelačića. Sada traže ostavku premijera Zorana Milanovića jer ni nakon 47 dana prosvjeda nije došao vidjeti u čemu je problem. Uz to pozvali su građane da ne glasuju za Ivu Josipovića na izborima za predsjednika Republike jer je Josipović podržao Bojana Glavašaevićačiju smjenu branitelji traže.

Marko Marković
 


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

plenković, hasan

Plenković o ‘izdanim’ Hasanbegovićevim biračima: “Ne vidim nikakav problem u tome!”

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ne vidi nikakav problem u nezadovoljstvu dijela HDZ-ovih birača …

-->