Naslovna » Naslovna » Čak za 33 jezika Europe prijeti izumiranje, među njima i hrvatski
Knjiga-660x330[1]

Čak za 33 jezika Europe prijeti izumiranje, među njima i hrvatski

Share Button

SVAKOG trenutka čak 13 europskih jezika može izumrijeti, a u neposrednoj opasnosti od skorog nestanka nalaze se čak 33 jezika Europe, upozorava UNESCO koji navodi da su ti jezici na listi onih koji su ili ugroženi ili su već u procesu nestanka, prenosi National Geographic.

U prvoj skupini, u kojoj su ugroženi jezici, nalaze se oni jezici koji se još koriste, ali rijetko. U drugoj su skupini oni jezici koji su već u procesu izumiranja i kojima pričaju samo pojedini govornici, odnosno predstavnici starijih generacija, a te jezike mlađe generacije niti koriste niti razumiju.

Najugroženiji je gotšejski dijalekt njemačkog jezika, a potom slijedi galički dijalekt karaimskog jezika koji je nekada bio široko rasprostranjen u zapadnoj Ukrajini.

U procesu izumiranja je i votski jezik, kojim se koristio malobrojni narod Vota iz Lenjingradske oblasti Rusije. Ovim jezikom danas se služi tek oko 20 govornika. Izumire i kildinski laponski jezik s poluotoka Koli u Rusiji kojim danas priča još samo 787 osoba.

Među 33 ugrožena europska jezika, odnosno ona koja su u procesu izumiranja, nalazi se osam jezika naroda koji žive u Francuskoj, četiri jezika naroda koji žive u Velikoj Britaniji, tri jezika naroda u Švedskoj, a na popisu zemalja u kojima će uskoro nestati pojedini jezici (narječja i dijalekti) je – uz Bugarsku, Italiju, Grčku, Finsku, Norvešku i Letoniju – i Hrvatska.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

2016-10-20-10-36-52

PRIMOPREDAJA: Hasanbegović Ninu Obuljen dočekao s cvijećem

U Ministarstvu kulture obavljena je primopredaja između Zlatka Hasanbegovića i nasljednice na poziciji ministrice kulture …

-->