Naslovna » Hrvatska » Demanti Bože Skoke: “Nisam prepisivao, radio sam ono što i drugi rade!”
bozo-skoko[1]

Demanti Bože Skoke: “Nisam prepisivao, radio sam ono što i drugi rade!”

Share Button

REDAKCIJA primila je reagiranje dr. Bože Skoke na tekstNova sramota dr. Bože Skoke: prepisao pola Wikipedije pa pozvao Josipovica na promociju” u kojem je napravljen osvrt na kolumnu dr. Jure Zovke s portala Dnevno.hr  Hrvatski velikani pod sumnjom plagiranja”. Dr. Jure  Zovko u podnaslovu piše: “Očito je Skoko bio ‘brzoplet’ u pisanju pa se odlučio za neobičnu ‘znanstvenu’ metodu prepisivačine iz hrvatske Wikipedije.

Naš tekst u većini počiva na citatima kolumne dr.Jure Zovka, odnosno usporedbe tekstova s Wikipedije i onih objavljenih u knjizi Bože Skoke “Hrvatski velikani”.

>>> Nova sramota dr. Bože Skoke: Prepisao pola Wikipedije pa pozvao Josipovića …

Kolumna dr. Zovka kratko vrijeme nije bila dostupna na stranicama portal Dnevno.hr. Pozivajući se na Zakona o medijima čl. 40. i 56. dr. Božo Skoko redakciji Maxportala uputio je Zahtjev za objavu ispravka i odgovora na objavljene informacije:

“Na Maxportalu je dana 15. 11. 2014. objavljen clanak autora Marka Markovica pod naslovom “Nova sramota dr. Bote Skoke: prepisao pola Wikipedije pa pozvao Josipovica na promocijuu kojem je iznesen citav niz neistinitih navoda.

S time u vezi, predmetni članak se poziva na prethodno objavljeni komentar Jure Zovka u novinama ,7Dnevno” te objavljuje dijelove iz tog teksta, autor članka donosi i optužbu i presudu, tvrdeći kako je Skoko, “ponovno u središtu skandala s prepisivačinom i krađom intelektualnog vlasništva”, “kako su Ante Đapić, Milijan Brkić Vaso i ostali pripadnici tzv. resavske škole mala djeca za ovo sto je učinio Božo Skoko” te “kako sebe može sramotiti, ali je nedopustivo da sramoti važne državne i sveučilišne ustanove” (navodeći pritom da je Skoko predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, što uopće nije točno).

skoko-1[1]

Takve  kvalifikacije i optužbe  su  uistinu  neprimjerene, zlonamjerne  i ne  odgovaraju činjenicama. Dakle,  autor(i) se pozivaju) na  sličnosti  između  biografskih  podataka hrvatskih velikana objavljenih  u  Skokinoj knjizi ,Hrvatski velikani” i hrvatskog izdanja Wikipedije te na temelju toga iznose optužbe za plagiranje. Naime, knjiga se bavi fenomenom izbora i vrednovanja najvećih i najzaslužnijih hrvatskih velikana te s različitih istraživačkih aspekata pristupa tom problemu, dok su u drugom dijelu knjige objavljeni kratki životopisi velikana koji se prethodno spominju.

Na str. 145 knjige jasno stoji kako su ,portreti hrvatskih velikana priredeni na temelju cinjenica navedenih u literaturi i izvorima ciji se popis nalazi na kraju ove knjige”. Prema tome, autor sebi ne pripisuje autorstvo, niti intelektualno vlasništvo nad opće poznatim podacima i biografskim činjenicama, te striktno navodi sve izvore na koje se oslanjao u preuzimanju tih biografskih podataka, uključujući Wikipediju ali i pedesetak drugih izvora, uglavnom knjiga. Na istom mjestu jasno se navodi, kako oko nekih činjenica u njihovim Životopisima ne postoji suglasje medu autorima ili su točni podaci nepoznati, pa smo se prilikom istraživanja i preuzimanja pojedinih navada vodili autorskom procjenom njihovi relevantnosti ili smo se priklonili uvriježenom mišljenju”.

Stoga, riječ je o konzultiranju više različitih izvora s biografskim podacima, a poznato je da se činjenice, koje autori pripisuju  Wikipediji u istom ili sličnom  obliku mogu pronaći i u desecima drugih izvora. Budući da je riječ o općepoznatim činjenicama, vezanim uz nečije mjesto rođenja, školovanje iii djela koja je ostvario, govor o intelektualnom vlasništvu nad njima je bespredmetan.

Tamo gdje su navođena autorska stajališta o pojedinim velikanima to je jasno naznačeno. Takoder, usporedimo li Skokinu knjigu sa sličnim izdanjima, onda vidimo identičnu praksu ne navođenja izvora za opće poznate biografske faktografske podatke (primjerice: Budak,Neven (2007.): Croatica hrvatski udio u svjetskoj baštini, Profil international, Zagreb; Kekez, Hrvoje (2013.): Velikani hrvatske prošlosti, Mozaik knjiga, Zagreb; Zimmermann, Martin (2009.): Velikani povijesti, Mozaik knjiga, Zagreb, itd.), iako ćete i u njima pronaći tvrdnje, činjenice i opise, koji su inače dostupni na Wikipediji i desecima drugih portala.

Glavni dio knjige je rezultat autorskih istraživanja i tamo su korištena citiranja prema svim znanstvenim pravilima.

Stoga, radi potpunog i pravodobnog informiranja javnosti, a temeljem cl. 40. i 56. Zakona o medijima, traži se objava ovog ispravka i odgovora na objavljene informacija na istom ili istovrijednom mjestu te na isti iii istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi jer ćemo u protivnom sudskim putem ostvarivati svoja prava.”

Božo Skoko,
zastupan po odvjetničkom društvu Mihočević & Bajs

U Zagrebu, 18. studeni 2014.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

2016-10-28-18-42-01

Brkićev post o partizanskim zločinima izazvao zgražanje lijevih medija! Provjerite ima li išta sporno

POTPREDSJEDNIK Sabora Milijan Brkić jučer je nazočio pokopu posmrtnih ostataka žrtava iz Hude Jame i o …

-->