Naslovna » Hrvatska » Drugačiji pogled na navijače: Napravili su nered, to nije huliganstvo, to je pobuna
bak1_715509S1[1]

Drugačiji pogled na navijače: Napravili su nered, to nije huliganstvo, to je pobuna

Share Button
marko-jurič-foto1[1]
Marko Jurič

NAVIJAČI su napravili nered u Milanu pa što. Sad je nastala takva hajka kao da su oteli talijansku nogometnu momčad i javno je smaknuli na San Siru. Ne razumijem što se očekuje od navijača, od tih mladih ljudi koji na put idu s pedeset eura, cijelu se noć voze u busu, tamo pjevaju, galame, možda malo odspavaju i potom cijeli dan tumaraju velegradom ispijaju pive i na kraju takvi dođu na stadion..?

Što bi trebali nakon takvog izleta sjediti na tribinama i pljeskati kao u kazalištu? Pokušajte biti normalni nakon neprospavane noći u ambijentu galame, adrenalina i s desetak piva u glavi..

Pa cijela multimedijska kultura vezana uz navijače se temelji na alkoholu, adrenalinu i neredu. Kad se reklamiraju pive, reklamiraju se upravo u takvom ambijentu. Postoji li reklama za pivu u kojoj navijači sjede prekriženih nogu na tribinama, kikoću se, veselo dižu obrve i došaptavaju se kako ne bi smetali drugima?

Na sličan se način multimedijski interpretira navijače i u ostalim zemljama tog prosvijetljenog zapada. Da ne spominjem filmove ili novinsko izvještavanje. Znači kad se te mlade momke namamljuje šprancama ponašanja iz pivskih reklama ili huliganskih reperskih standarda, onda je to ok, a kad se nakon takvog sijanja požanje bakljada u Italiji onda je to škandal par excellence.

A i jaka stvar što su izveli bakljadu, pet minuta dima, kraći prekid i svi živi i zdravi nakon tekme. Doduše pala je i makljaža s policijom, ali to je dio takvih rituala. Jer kad se sustavno mami klince na takvo ponašanje što očekivati? Mada bih se mogao okladiti da je talijanska policija odigrala nestručno, bahato, pretjeranom primjenom sile i sl.

I na kraju očito je da postoje neka čudna ponašanja unutar HNS-a, Primjerice, dilanje i preprodavanje s ulaznicama koje su trebale biti podijeljene navijačima ili pogodovanje pojedinim klubovima i trenerima zbog promocije njihovih igrača, a na štetu kvalitete igre reprezentacije. Vodstvo se te krovne nogometne organizacije odnarodilo od onih zbog kojih postoji i to je dodatni teret ovakvim situacijama.

Bahaćenje i preseravanje čelnika pojedinih klubova ili vodstva HNS-a, kada providni šupljoglavci koji su se natukli para počnu prodavati pamet i drugima držati lekcije o moralu, a osobito onima koji su u socijalnoj hijerarhiji na dnu ljestvice…

E to ne može izaći na dobro..

Stadioni su oduvijek bili indikatori stanja u društvu. Barem znamo da još postoji ta energija koja se ne miri s nepravdom.

Još ima nade..!


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

kolinda-huda-jama

Predsjednica Republike na pokopu u Mariboru: “Klanjam se svim žrtvama komunističkih zločina”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na mariborskom je groblju Dobrava odala počast žrtvama komunističkih zločina ekshumiranih …

-->