STRUČNJACI POTVRDILI: Špek, kulen i šunka izazivaju rak – ako se ne jedu

listopad 27, 2015 maxportal
Širi dalje

ŠUNKA, kobasica i slanina strpani su u isti koš s duhanom, azbestom i ispušnim plinovima. Sve su to, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija, kancerogeni proizvodi!



Svjetska zdravstvena organizacija objavila je izvješće tima znanstvenika iz deset zemalja, u kojem stoji da je konzumacija crvenog mesa “vjerojatno kancerogena” za ljude, dok su prerađevine od crvenog mesa kancerogene, odnosno izazivaju rak.

Istraživala se govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina i konjetina. U izvješću stoji kako prerađeno crveno meso može prouzročiti rak debelog crijeva. Riječ je o mesu koje je tretirano raznim postupcima kako bi mu se produžio vijek trajanja (dimljenje, sušenje, dodavanje soli ili konzervansa).

Uobičajeno je mišljenje da je  špek štetan za srce, međutim nekoliko istraživanja je potvrdilo da on sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sustav.

To je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da je špek u umjerenim količinama u svakodnevnoj prehrani odličnan za smanjivanje tlaka i nivoa šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.

Špek je pun je vitamina

Špek je bogat i kalijem, ključnim mineralom za regulaciju krvnog tlaka, a bogat je izvor i kvalitetnih proteina koji pomažu u održavanju optimalnog nivoa energije i izgradnji mišićnog tkiva. Dobar je izvor cinka, koji je potreban za zdrav imuni sustav, rast i obnavljanje mišićnog tkiva, kao i ravnotežu hormona u organizmu.

Špek je pun esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sustava. Sadrži 65 % preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 % niacina, 38 % vitamina B12 i 36 % cinka.

Slanna-660x360[1]

 

Pedantni istraživači Međunarodne agencija za istraživanje raka (IARC), koja je sastavni dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tvrde kako dnevno konzumiranje dvije kriške slanine povećava rizik od raka za čak 18 posto! Nije u opasnosti samo debelo crijevo, jer, tvrde znanstvenici, jedenje crvenog mesa povezano je i s rakom gušterače i prostate.

Objavljeno je i što je najopasnije za zdravlje – a to je roštiljanje! Naime, prženjem crvenog mesa na visokoj temperaturi proizvode se najveće količine štetnih kemikalija.

Istraživanjem je iznesen i podatak da godišnje u svijetu 34.000 ljudi umre od raka koji je izazvan visokim postotkom konzumiranja mesnih prerađevina. Usporedbe radi, milijun osoba godišnje umre zbog pušenja, 600.000 zbog uživanja alkohola, a 200.000 ljudi godišnje umre zbog onečišćenja okoliša.

vi koji imaju nešto protiv špeka u pravu su kad kažu da sa špekom ne treba pretjerivati, uostalom kao ni s bilo kojom namirnicom, bila ona zdrava ili ne zdrava.
Objava izvješća, očekivano, izazvala je burnu reakciju mesne industrije.

Mi se slažemo sa stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije:  špek, šunka i kulen izazivaju rak – ako se ne jedu.

D. L. /foto:Arhiv MP



Komentari

Širi dalje