Naslovna » Hrvatska » FOTO: Kardinal Bozanić zaradio šibenskog biskupa mons. Rogića: Gosti Hasanbegović i Thompson
biskup rogić

FOTO: Kardinal Bozanić zaradio šibenskog biskupa mons. Rogića: Gosti Hasanbegović i Thompson

Share Button

U katedrali sv. Jakova zaređen je novoimenovani šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. 

Pedesetjednogodišnji biskup rođeni je Senjanin i magistar teoloških znanosti. Mons. Rogić je 49. biskup u povijesti Šibenske biskupije utemeljene 1298. I u ovome trenutku je najmlađi hrvatski biskup.

Novi je šibenski biskup oduševljen načinom na koji su ga primili i vjernici i svećenici. Poručuje da će nastojati svim vjernicima širiti radost evanđelja i zauzimati se za temeljne kršćanske vrijednosti. Odabrao je geslo: “Sve i u svemu Krist” i u skladu s tim poručio, u fokusu njegova djelovanja bit će kršćanska obitelj, pastoral mladih i sakramentalni život vjernika.

Svečanost ređenja novog biskupa događa se u godini kada Šibenik slavi 950. obljetnicu prvog spomena svojega imena. Na svoj su joj se način priključili i šibenski obrtnici. Okupljene su nakon završetka počastili delicijama koje su pripremili na staroj peškariji blizu katedrale.rog 7

Homiliju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u kojoj je posebno istaknuo važnost da se novi prvi čovjek šibenske biskupije ugleda u blaženog Alojzija Stepinca kojeg je usporedio sa svojevrsnim kompasom hrvatskog naroda, podsjetivši ga pritom kako će u ‘nekim prilikama ići za svojim narodom kako bi pomogao onima koji su zaostali’

Kardinal Bozanić je naglasio kako biskup ‘poglavito treba biti čovjek vjere’ te kako se od njega očekuje da bude ‘vjerodostojan svjedok Božjega milosrđa’, upozorivši pritom biskupa kako bi se mogao susresti s ‘dominirajućim stavovima ovoga svijeta koji su ponekad izrazito netolerantni’.

‘To od biskupa, kad su u pitanju evanđeoske vrjednote, traži posebnu hrabrost, odlučnost i jasnoću’, riječi su upućene Rogiću u kojem ga dodatno podsjeća na Stepinčevu homiliju iz 1943. u kojoj je Stepinac ocijenio kako je jedno od najvećih zala našega vremena osrednjost u pitanjima vjere.

‘Ne smijemo umišljati, ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života’, podsjetio je Bozanić na Stepinčeve riječi, zaključivši kako Crkva trajno ostaje signum contradictionis, znak osporavan te kako saveznik Crkve može biti samo Bog iz kojeg saveza Crkva crpi svoju vjernost i svoju svetost.

Na zaređenje šibenskog biskupa stiglo je mnogo vjernika i hodočasnika iz cijele Hrvatske, a od predstavnika političke vlasti stigao je  ministar Zlatko Hasanbegović, šibenski gradonačelnik Željko Burić, dožupan Tomislav Vrdoljak, HDZ-ova zastupnica Josipa Rimac te pjevač Marka Perkovića Thompsona, inače velikog prijatelja bivšeg biskupa Ante Ivasa.

M.M./Foto:sibenik.in

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

specijalci-klemm

Specijalci podržali Josipa Klemma za pregovore sa srpskim veteranima

UDRUGA  specijalne policije iz Domovinskog rata (USPDR) dala je u petak punu potporu svom predsjedniku Josipu …

-->