Naslovna » Naslovna » Glogoški: Holy je smijenjena zbog jedne e-mail poruke, a Matiću branitelji umiru na kućnom pragu
Đuro-glog-1024x549[1]

Glogoški: Holy je smijenjena zbog jedne e-mail poruke, a Matiću branitelji umiru na kućnom pragu

Share Button

HRVATSKI ratni vojni invalidi i branitelji koji pred Ministarstvom branitelja prosvjeduju već 38. dan  tražeći ostavke resornog ministra Predraga Matića i njegovih bliskih suradnika zatražili su u četvrtak povlačenje iz javne rasprave prijedloga izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

– Nacrt prijedloga izmjena zakona nalazi se već dva dana na mrežnim stranicama ministarstva, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški.

– Javna rasprava je otvorena do 29. prosinca, a prijedlog ide u Sabor po hitnom postupku kako bi se mogao početi primjenjivati od 1. siječnja 2015. Iza te brzine skriva se činjenica da nacrt prijedloga nisu radili stručnjaci već neki vanjski suradnici, a u njemu se smanjuju brojna prava branitelja i članova njihovih obitelji, ustvrdio je Glogoški.ĐuroGlogoški[1]

Udruga je na saborskom Odboru za ratne veterane zatražila jednogodišnju odgodu novog Zakona o mirovinskom osiguranju, koji bi se također trebao početi primjenjivati od 1. siječnja.

Glogoški: Namjerno nas dijele na “lijeve i desne”

– Kako branitelji nisu sudjelovali u njegovoj izradi, a dotiče se i mirovina HRVI-a, tražili smo odgodu kako bismo vidjeli u projekcijama što će se dogoditi s braniteljskim mirovinama. No, naš je prijedlog odbačen, kaže Glogoški koji smatra kako to pokazuje da se “nešto priprema”, unatoč tvrdnjama vlasti da neće biti smanjivanja mirovina. Branitelje se opet dijeli na “lijeve i desne”, zato tražimo donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja kako ni jedna politička opcija ne bi mogla koristiti braniteljsku populaciju za svoje potrebe, rekao je Glogoški.

Uputio niz kritika na račun Vlade zbog njezine politike prema hrvatskim braniteljima, a naročito zato što premijer Zoran Milanović nije smijenio ministra Matića, dok je bivšu ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy smijenio zbog jedne e-mail poruke.

Trešćec: Kako je Matić ozdravio i postao ministrom

Potporu prosvjedu pred Ministarstvom branitelja pružila je u četvrtak i Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) čiji je predsjednik Tihomir Trešćec ustvrdio kako se i toj populaciji branitelja novim odredbama zakona uskraćuju prava.

Trešćec se upitao, kao i Glogoški, kako to da je Matić, koji je također imao dijagnozu PTSP-a, odjednom ozdravio i postao ministrom.

O braniteljima se danas žestoko raspravljalo i u Saboru. HDZ-ov Ivan Šuker prozvao je premijera Zorana Milanovića koji tvrdi da su branitelji dobili više ovim proračunom.

– Vi ste njima u rebalansu proračuna smanjili 23 milijuna kuna, a u proračunu piše “za javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u 2015. nula kuna”. Ili na poziciji socijalne pomoći naknade sudionicima žrtava rata smanjenje su za 23 milijuna kuna. To je Ministarstvo branitelja – kazao je Šuker ustvrdivši kako premijerove tvrdnje ne stoje.

Šuker: Za Memorijalni centar Vukovar nula kuna

Premijer mu je zamjerio što govori o braniteljima “nakon one sramote koju su neki pokušavali prirediti u Vukovaru pa nisu uspjeli”.

– Vi se opet hvatate proračuna za branitelje, ovdje ga pogrešno interpretirate i želite poslati poruku da se obračunavamo s braniteljskom populacijom. Pa to je stvarno ljudski i politički nedolično. Nemojte to raditi. Još jednom pozivam ljudski ljude koji su još uvijek ondje pred Ministarstvom da se vrate kući obiteljima. Dakle sve što radimo, radimo u dobroj vjeri, a ako netko pokušava zametnuti kavgu, mržnju i podjele, to ste vi – odgovorio je Milanović.

HDZ-ov Josip Đakić također se bavio braniteljima.

– U dva rebalansa proračuna smanjili ste za 38,6 milijuna kuna budžet ministarstva branitelja. U prvom je smanjeno 15,6 milijuna kuna i u drugome 23 milijuna. Tako da je 7,9 milijuna manje u proračunu za 2015. godinu nego što je bilo u 2014. godini i to je istina od koje ne možete pobjeći – uvjerava Đakić te dodaje da branitelji dobivaju manje i za stambeno zbrinjavanje ako je broj korisnika na listi za čekanje sa 11.600 narastao na 13.800.

Premijer Zoran Milanović pozvao je  branitelje da se vrate svojim kućama:

– Ova Vlada, još jednom pozivam ljudski ljude koji su još uvijek tamo pred ministarstvom da se vrate doma obiteljima. Sve što radimo, radimo u dobroj vjeri. A ako netko pokušava zametnut kavgu, mržnju i podjele, to ste vi iz HDZ-a-, kazao je premijer Milanović.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

2016-10-28-18-42-01

Brkićeva objava o Hudoj Jami izazvala bijes lijevih medija! Provjerite ima li išta sporno

POTPREDSJEDNIK Sabora Milijan Brkić jučer je nazočio pokopu posmrtnih ostataka žrtava iz Hude Jame i o …

-->