Naslovna » Naslovna » Guverner HNB-a pisao Lalovcu: Vladino rješenje za švicarce donijet će više štete nego koristi
vujčić, lalovac

Guverner HNB-a pisao Lalovcu: Vladino rješenje za švicarce donijet će više štete nego koristi

Share Button

Vladino rješenje problema kredita u švicarcima moglo bi donijeti više štete nego koristi, smatra guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i upozorava  na vrlo ozbiljne posljedice ako se Vlada odluči za provedbu najavljenog modela. 

Guverner HNB-a Boris Vujčić je u ponedjeljak, 7. rujna, poslao ministru financija Borisu Lalovcu službeno očitovanje o Vladinom rješenju za dužnike u švicarskim francima, u kojem oštro kritizira predložene mjere i upozorava na negativne posljedice koje bi one mogle prouzročiti.

HNB procjenjuje da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost. Između ostaloga, Vujčić navodi moguće slabljenje tečaja kune zbog gubitka međunarodnih pričuva, opasnost od rasta kamatnih stopa na kredite zbog povećanog kreditnog rizika i mogućnost odljeva depozita.

Vujčić upozorava i na upitnu ustavnost cijelog paketa te činjenicu da mjere neće pomoći najranjivijim dužnicima, a profitirat će kućanstva i osobe koji su kreditirali svoju gospodarsku aktivnost.

U HNB-u procjenjuju da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

Maxportal/foto:Fah

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

plenković, hasan

Plenković o ‘izdanim’ Hasanbegovićevim biračima: “Ne vidim nikakav problem u tome!”

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ne vidi nikakav problem u nezadovoljstvu dijela HDZ-ovih birača …

-->