Naslovna » Naslovna » HDZ ima sedam mandata više od SDP-ove Narodne koalicije, Mostu 13 mandata!
petrov-milanovic-plenkovic-izborna-noc

HDZ ima sedam mandata više od SDP-ove Narodne koalicije, Mostu 13 mandata!

Share Button

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo nakon gotovo svih, odnosno 99,99 posto obrađenih biračkih mjesta  HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora s osvojenih šest izbornih jedinica te dva mandata u dijaspori, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila četiri izborne jedinice.

HDZ je osvojio 61 mandat, SDP-ova koalicija 54.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2., 4., 5., 6., 9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1., 3., 7. i 8. izbornu jedinicu.

U 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba Narodna koalicija osvojila je 39,36 posto glasova, a slijedi HDZ s 31,63 posto. Most nezavisnih lista u toj je izbornoj jedinici osvojio 10,41 posto glasova, a koalicija Jedina opcija predvođena Živim zidom 5,89 posto.

U 2. izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županiju i istočni dio Grada Zagreba) HDZ je u vodstvu sa 35,54 a slijedi Narodna koalicija sa 35,22 posto. U toj izbornoj jedinici mandat je dobila i Koalicija Za premijera sa osvojenih 9,24 posto te Most sa 8,61 posto glasova. Mandat osvaja i koalicija predvođena Živim zidom, koja je osvojila 6,97 posto glasova.

U 3. izbornoj jedinici (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija) Narodna koalicija je uvjerljivo pobijedila s 52,56 posto. HDZ je osvojio 24,70 posto, a u toj su jedinici saborski mandat osvojili i Živi zid sa 6,63 posto te Most sa 5,92 posto potpore birača.

U 4. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) HDZ je dobio povjerenje 38,26 posto birača. Narodna koalicija dobila je 29,59 posto, a HDSSB, koji je prošao izborni prag samo u toj jedinici 9,84 posto. Most je dobio potporu od 8,45 posto glasova, a Živi zid 7,16 posto glasova.

5. izborna jedinica, koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju također je pripala HDZ-u sa osvojenih 47,11 posto glasova. Slijedi Narodna koalicija s 25,22 posto, Most s 9,50 posto te Živi zid sa 5,46 posto.

I 6. izbornu jedinicu, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, osvojio je HDZ sa 35,08 posto glasova, a slijedi Narodna koalicija sa 34,55 posto. Most je dobio 9,27 posto, a Koalicija Za premijera 7,58 posto glasova. Mandat i ovdje osvaja koalicija predvođena Živim zidom, koja je dobila povjerenje 6,58 posto glasova.

U 7. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) vodi Narodna koalicija s 35,48 posto, a slijedi HDZ sa 35,14 posto osvojenih glasova. Most je osvojio 9,11 posto, a Živi zid 8,51 posto.

U 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije, Narodna koalicija prva je s osvojenih 35,76 posto glasova dok je IDS dobio potporu birača od 22,79 posto. HDZ je osvojio 20,01 posto, Živi zid 7,65 posto, a Most 6,48 posto glasova.

U 9. izbornoj jedinica, koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, koja je HDZ-ovo uporište, toj je stranci donijela 49,61 posto glasova. Narodna koalicija osvojila je 24,06 posto, a Most 12,72 posto potpore birača.

U 10. izbornoj jedinica, Južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija,  HDZ je osvojio 43,53 posto. Narodna koalicija dobila je 27,33 posto, a Most 16,62 posto glasova.

Zasebna izborna jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, HDZ-u je donijela dva mandata s osvojenih 62,70 posto glasova, dok je jedan mandat osvojila Nezavisna lista Željka Glasnovića, koja je dobila 24,93 posto glasova.

Osam zastupnika u Hrvatski sabor birali su pripadnici nacionalnih manjina – u Sabor kao predstavnici srpske manjine ulaze trojica SDSS-ovaca: Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević; kao predstavnik mađarske manjine ulazi Robert Jankovics; talijansku manjinu zastupat će Furio Radin; predstavnik češke i slovačke manjine bit će Vladimir Bilek; Veljko Kajtazi i dalje će zastupati austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu; Ermina Lekaj Prljaskaj i u novom sazivu Sabora zastupat će albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

perkovic-loso-spojka-dok

Perković je 1991. tražio da se Domazet izbaci iz vojske: “Zatajio je atentat na Tuđmana!”

JOSIP PERKOVIĆ, ratni pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška i prvi obavještajac Hrvatske u vrijeme bombardiranja Banskih …

-->