Naslovna » Naslovna » HDZ nikad jači, SDP tone, Živi zid raste, Orah pada, Tomašićkina bivša stranka propala
anketa, milanović, karamarko

HDZ nikad jači, SDP tone, Živi zid raste, Orah pada, Tomašićkina bivša stranka propala

Share Button

TOMISLAV KARAMARKO ima razloga za zadovoljstvo – popularnost HDZ-a u veljači je iznosila 28,7 posto što je najveća potpora toj stranci izmjerena u zadnjih nekoliko godina. Pokazuje to ovomjesečni Crobarometar, istraživanje koje je po narudžbi TV Nove provela Agencija Ipsos Puls u razdoblju od 1. do 15. veljače na uzorku od 958 ispitanika.

Predsjednički izbori dali su, čini se, najviše vjetra u leđa HDZ-u. Ta je stranka prva i s najvećom prednošću nad SDP-om. Donosi to istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar koje je proveo Ipsos puls na uzorku od 958 ispitanika u razdoblju od 1. do 15. veljače.

HDZ je mjesec završio na 28,7 posto potpore ili najviše u posljednjih nekoliko godina, ali i s gotovo 10 postotnih poena razlike u odnosu na SDP. Ta stranka trenutačno ima 19,8 posto potpore. HDZ nastavlja rast već 4 mjeseca, a SDP je prvi mjesec nakon rasta pao – ali unutar statističke greške.ankete koalcije

Trenutačni je to odnos snaga ili raspoloženja birača prema tim dvjema strankama. S obzirom na statističku pogrešku, raspon glasova se za HDZ kreće između 25,3 i 32,1 posto. SDP se kreće između 16,8 i 22,8%.

ŽIVI ZID – TREĆI IZBOR, ORAH U „SLOBODNOM PADU“

Živi zid pak s 14,6 posto potpore treća je politička opcija u ovom trenutku. Pretekli su hit prošle godine, OraH, koji je sada na 8,8 i u padu je već 4 mjeseca. I te opcije u ovom trenutku dobivaju većinu glasova.

Bandićeva lista ima 2,2 posto. Potom slijede BuZ s 1,9 posto, IDS je na 1,8, HNS 1,6, HSU ima 1,5 a HSS 1,4 posto potpore. Tu su još i HSP s 1,2 posto, a 1,1 posto imaju HSLS, HDSSB i Grubišićeva lista. Hrvatska zora ima 1 posto.

Laburisti su, primjerice, na najnižem rejtingu od kad se mjere ili na 0,5 posto. A ispod 1 posto su i Reformisti s 0,7 posto, Hrast na 0,4 posto, Gabrićeva lista s 0,4 posto. Kerumova stranka ima 0,2, kao i SDSS. HSP Ante Starčević je na 0,1 posto. Za druge stranke glasovalo bi 1,2 posto, a neodlučnih birača je 8,4 posto.

HDZ-OVA KOALICIJA PRVA

HDZ-ova koalicija trenutačno uživa potporu od 31,9 posto potpore birača, a SDP-ova koalicija 24,8 posto potpore.
Zanimljivo da HDZ-ova koalicija osam stranaka zapravo ima negativnu sinergiju, a SDP-ova koalicija ima pozitivnu sinergiju.

S obzirom na statističku pogrešku, HDZ-ova koalicija ima prostora za rast, ali i pad u rasponu od 28,4 do 35,4 posto. SDP-ova koalicija pak ima mogućnost pasti na 21,6, ali i rasti do 28 posto.
Od ostalih lista tu je Živi zid s 14,9 posto potpore i ORaH s 10,4 posto.rad vlade

Zbog regionalnog značenja, možda bi mogle u Saboru ući, primjerice, Bandićeva lista s 2,1, HDSSB–ova koalicija s 1,8 posto, Laburisti s 1,5 posto. Tu su još i Grubišićeva lista s 1,1, posto te reformisti s 1,1, posto. Ostale stranke osvajaju 1,7 posto. A neodlučnih je 8,7 posto.

Vladine politike u ovom trenutku podupire tek svaki 5. birač ili njih 20 posto. A ne podupire ih 73 posto građana. Ne zna njih 7 posto.

Hrvatska ide u lošem smjeru godinama, a trenutačno to misli 74 posto birača ili najmanje u posljednjih godinu dana. No to je golem pesimizam i dalje, dok pozitivan smjer vidi 18 posto birača. Ne zna njih 8 posto.

M.M. /Maxportal
Foto: Dnevnik.hr

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nesreca-pozega

UŽAS NA CESTI KRAJ POŽEGE, DVOJE POGINULIH “Išli su ravno prema meni. Činilo se kao su ubrzali”

Teška prometna nesreća dogodila se oko 17 u Gučanima kraj Požege. Prema informacijama s mjesta …

-->