Naslovna » Hrvatska » Hrvati Buenos Airesa: Povucite kandidaturu Vesne Pusić za UN i sudite zbog uvrede žrtava Bleiburga
images_cms-image-000034787[1]

Hrvati Buenos Airesa: Povucite kandidaturu Vesne Pusić za UN i sudite zbog uvrede žrtava Bleiburga

Share Button

HRVATI  Buenos Airesa su 14. veljače 2016. prosvjedovali protiv Vesne Pusić, potpredsjednice Hrvatskog sabora i bivše ministrice vanjskih poslova RH. Traže povlačenje njene kandidature za glavnu tajnicu UN-a i suđenje zbog izjave da ubijeni na Bleiburgu nisu nevini, samo im sudskim putem krivnja nije dokazana!

Mirko Hasenay, predsjednik Hrvatskog Domobrana na skupu je pročitao je odluku Upravnog odbora Međudruštvenog odbora u kojoj se Vesnu Pusić proglašava persona non grata za Hrvate u Argentini.

Prosvjedu su stigli brojni pozdravi podrške Hrvata iz Venezuele, Perua, Brazila, Njemačke, Australije, Hrvatske – posebno branitelja, a pročitana je i Deklaraciju potpore Hrvatskog Svjetskog Kongresa i Hrvata iz Paragvaja.hrvati argentina

Među gostima je bio i Kazimir Kovačić – preživjeli svjedoka Križnog puta, Juan Safarrian, predstavnik Armenske zajednice i predsjednik svih useljeničkih zajednica u Argentini. Podršku Hrvatima dala je i predstavnica japanske zajednice u Buenos Airesu Marija Agarie.

Prof. Tomislav Frković, predsjednik Hrvatske Zadruge, pročitao je deklaraciju Međudruštvenog odbora u kojoj se traži primjena Rezolucije 1481 Vijeća Europe zbog izjava potpredsjednice Hrvatskog sabora Vesne Pusić “ubijeni na Bleiburgu nisu nevini, samo im sudskim putem krivnja nije dokazana!”.

Od hrvatskih vlasti se zahtjeva da se povuče njezina kandidatura za tajnicu UN-a.

Zbor Hrvatskih Katoličkih Studenata zapjevao je usred Buenos Airesa pjesmu “Bože čuvaj Hrvatsku”, a u prosvjedu protiv Pusićke Hrvatima su se pridružili i brojni Argentinci.

argentina 2

 

Zbor Hrvatskih Katoličkih Studenata zapjevao je pjesmu “Bože čuvaj Hrvatsku” te su se onda svi prisutni uputili na ulicu, te u povorci prosvjedovali sa plakatima na hrvatskom i španjolskom jeziku.

Skup su popratili i brojni argentinski mediji, navodeći da Hrvatima u Argentini nije svejedno tko i kako vlada u njihovom domovini Hrvatskoj.

PROGLAS

Mi argentinski Hrvati koji smo potomci bleiburške generacije proglašavamo potpredsjednicu Sabora Republike Hrvatske Vesnu Pusić “persona non grata” u našoj zajednici te predlažemo Saboru Republike Hrvatske da pokrene kazneni progon protiv nje zbog njezina opravdanja genocida počinjen protiv hrvatskog naroda u svibnju 1945. koji mi Hrvati zovemo Bleiburška tragedija i Križni put.

Gospođa Pusić je izjavila da na Bleiburgu ubijeni na Bleiburgu nisu nevini, samo im sudskim putem krivnja nije i potvrđena, još jednom da je predstavnica jugoslavenskog komunizma i velikosrpske ideologije i njihovih podržavatelja u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici, što je diskvalificira za obnašanje bilo koje dužnost u Republici Hrvatskoj.

Očekujemo da će državne institucije pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić ali i da će konačno istražiti ove zločine i obznaniti krivce za njih, da će se jasno očitovati o komunističkome režimu i zločinima koja je planirao i sustavno provodio te na temelju istine promicati one vrijednosti koje nisu sukladne s komunističkim krivotvorinama, i konačno da će poduzeti sve da se u Hrvatskoj provede rezolucija Vijeća Europe broj 1481, od 25. siječnja 2006., o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima.

Istina treba izaći na vidjelo kako bi se uspješno suprotstavili povijesnim krivotvorinama koje pišu isti oni koji su krvlju nevinih žrtava prouzročili Bleiburšku tragediju i križni put, a danas nastavljaju pisati njihovi baštinici među kojima je i Vesna Pusić.

Valja podsjetit da je usred velikosrpske agresije Vesna Pusić bila među potpisnicima pisma kojim se tražila ostavka predsjednika Franje Tuđmana; da je pokušala pretvoriti velikosrpsku agresiju protiv Hrvatske u građanski rat, da je tvrdila kako je Oluja bila udruženi zločinački pothvat, da je tvrdila kako je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini, da se zalagala da srpski sudovi mogu suditi hrvatskim braniteljima, itd. U svakoj uređenoj državi Vesna Pusić bi bila optužena i osuđena za veleizdaju.

Vjerujemo da i u Hrvatskoj dolazi vrijeme kada će institucije ispuniti svoje ustavne i zakonske obveze i pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić, a za to već imaju više nego dovoljno dokaza.

Također očekujemo od nove Vlade i od Predsjednice da uskrate podršku kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Mi argentinski Hrvati ćemo sa svoje strane argumentirano upozoriti relevantne međunarodne institucije i države članice Ujedinjenih naroda na neke detalje o životu i djelovanju Vesne Pusić kako bi onemogućili njezinu kandidaturu koja bi bila štetna kako za Hrvatsku tako i za Ujedinjene narode. U tome očekujemo da će nam se pridružiti Hrvati u Domovini i širom svijeta.

Vjera Bulat Petrošić  
Predsjednica

 

 

Dubravka Frković Jurun
Tajnica

Tekst i foto: UACRA, Buenos Aires

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

bermudski-trokut

Znanstvenici tvrde da su konačno riješili tajnu Bermudskog trokuta

MORSKI trokut između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu površine oko 1.140 kvadratnih …

-->