Naslovna » Naslovna » HRVATSKA TAJNA SLUŽBA SOA OBJAVILA: Povećali smo broj tajno praćenih osoba
Dragan Lozančić šef SOA-e

HRVATSKA TAJNA SLUŽBA SOA OBJAVILA: Povećali smo broj tajno praćenih osoba

Share Button

U SOA-i je zaposleno 40 posto žena, 75 posto SOA-inih agenata ima visoko obrazovanje, prosječan zaposlenik ima 40 godina.

SIGURNOSNO-obavještajna agencija (SOA) u nedjelju je po prvi put objavila dokument u kojemu donosi pregled područja sigurnosno-obavještajnog djelovanja i svojih aktivnosti te iznosi viziju i planove svog daljnjeg razvoja.
SOA navodi da slične dokumente objavljuju službe drugih demokratskih zemalja, poput Švedske, Nizozemske, Finske, Češke i drugih, a ravnatelj Agencije Dragan Lozančić u uvodu ističe kako se nada da će dokument hrvatskoj javnosti dati bolji uvid u rad i rezultate SOA-e.

U dokumentu se navode ciljevi i zadaće SOA-e, koja napominje da nije represivno tijelo te da nema ovlasti upotrijebiti prisilu prema građanima, da se njezini agenti moraju legitimirati službenom iskaznicom i značkom te da se razgovori s građanima unutar SOA-inih prostorija mogu obavljati isključivo uz suglasnost građana. Navodi i da ne može prisluškivati razgovore bez odobrenja Vrhovnog suda, ali da može izlistavati telefonske pozive te tajno pratiti i snimati osobe na javnom mjestu.

U uvodnom izlaganju ravnatelj agencije Dragan Lozančić, koji je Agenciju preuzeo u listopadu 2012., navodi i razloge za “otvaranje”.

– Uspjesi SOA-e vrlo često nisu poznati javnosti. Naši djelatnici svakodnevno rade sjajne stvari znajući da se njihovi napori i uspjesi vjerojatno nikada neće javno obznaniti ni pohvaliti. No takav je posao koji radimo, a najbolja nagrada jest spoznaja da je sigurnost RH i naših građana zaštićena – piše Lozančić.

Iako je točan broj zaposlenih u SOA-i tajan, u dokumentu se navodi da najveći dio zaposlenika SOA-e čine ovlaštene službene osobe, a znatno manji dio čine namještenici. Ističe se i da je među zaposlenima 40 posto žena te da je 75 posto SOA-inih zaposlenika visokoobrazovano. Dobna struktura zaposlenika se uglavnom kreće u rasponu od 30 do 50 godina, a manje od 10 posto zaposlenika starije je od 50 godina.

Kao jedan od sigurnosnih izazova posljednjih godina SOA navodi pitanje “džihadista” koji su podrijetlom iz država jugoistoka Europe. “Od 2012. u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, sudjelovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susjedstva. Pri tome su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih skupina koje se bore na tom području”, stoji u dokumentu. Navodi se da da zasad nisu identificirane takve osobe s područja Hrvatske, ali da džihadisti hrvatski teritorij koriste kao tranzitno područje.

U dokumentu stoji i da su, unatoč porastu nasilja i ekstremističke retorike, “ekstremističke skupine u Hrvatskoj malobrojne i nehomogene te nemaju značajniji potencijal djelovanja”. “U tom kontekstu, njihove aktivnosti uglavnom provode pojedinci koji zlorabe legalno političko djelovanje ili okupljanja za promoviranje svojih stavova ili izazivanje nasilja”, ističe SOA i upozorava da je evidentiran trend uspostave kontakata i suradnje između ekstremističkih skupina u Hrvatskoj i regiji sa sličnim skupinama u Europi.

SOA upozorava i da su registrirani pokušaji suradnje domaćeg krim-miljea s onim u regiji u pronalaženju načina za pranje novca i sumnjiva ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, kao i da regionalni organizirani kriminal nastoji razdoblje pripreme za ulazak u schengenski granični režim iskoristiti za što bolje pozicioniranje na području Hrvatske.

U prošloj godini SOA je obavila ukupno 5162 sigurnosne provjere, 500-tinjak više nego godinu ranije te 16 sigurnosnih provjera pravnih osoba. Proračun Agencije u protekle je tri godine smanjen za oko 40 milijuna kuna, navodi se u dokumentu.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->