Naslovna » Naslovna » I Vladini anketari priznali: HDZ sve jači, SDP pada
ANKETE, KARAMARKO, MILANOVIĆ

I Vladini anketari priznali: HDZ sve jači, SDP pada

Share Button

PODRŠKA ispitanika HDZ-u u kolovozu je porasla, a podrška SDP-u stagnira, novi su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja popularnosti stranaka Crobarometar koje agencija Ipsos puls provodi za Novu TV .

U istraživanju provedenom u prvoj polovici kolovoza HDZ je podržalo 31,8 posto ispitanika, a SDP 23,2 posto. U odnosu na mjesec prije, HDZ je porastao za više od dva posto dok je SDP ostao otprilike na istoj razini.

Usporedba ranijih mjesečnih istraživanja pokazuje da je HDZ povećao svoju prednost u odnosu na SDP s minimalnih tri na gotovo 9 posto.

HDZ u političkom smislu u najgorem slučaju može računati na 28,4 posto birača, a u najboljem 35,2.

SDP pak u najgorem slučaju računa na 20,1 posto, a u najboljem 26,3 posto.

Izuzimajući vodeći dvojac, gotovo sve ostale političke stranke zabilježile su pad podrške. Živi zid podržava 5 posto ispitanika (mjesec dana ranije su imali 6 posto), a među strankama koje ne prelaze izborni prag od 5 posto prvi je ORaH s podrškom od 4,1 posto (0,9 posto manje nego u srpnju), Bandić 365 pridobio je 3,6 posto ispitanika, Most 2,9 posto, HSS 2 posto, HNS i Reformisti Radimira Čačića 1,9 posto…

IDS ima 1,5 posto a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.

HDZ bolje prolazi u obračunu lijeve i desne koalicije. HDZ-ova Domoljubna koalicija uživa podršku 34 posto ispitanika i pokazuje trend rasta, a aktualnu Kukuriku koaliciju podržava 28,8 posto i ta podrška stagnira.

Možda je najvažnija promjena u istraživanju osjetan pad udjela neodlučnih birača među ispitanicima: još u svibnju ih je bilo 14 posto, ali ta je brojka u kolovozu pala na 9 posto. To je očekivana posljedica približavanja datuma izbora, ali i poruka strankama da je sve manje birača koje još mogu pridobiti.

Smjer kojim ide Hrvatska podupire 26 posto i prvi je to put nakon nekoliko mjeseci da nema rasta potpore, no raste broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru i trenutačno ih je 65 posto. Ne zna njih 9 posto.

Vladinu politiku podupire 29 posto i to je prvi put nakon nekoliko mjeseci da potpora ne raste. A isto tako ne podupire Vladinu politiku 61 posto birača, a ne zna njih 10 posto.

Predsjednica kada bi je se ocjenjivalo školskom ocjenom dobiva 3,28 i raste, Vlada je na istoj ocjeni od 2,27, a zanimljivo, Hrvatskom saboru porasla je potpora na 2,19.

Maxportal/Foto: Nova TV 


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->