Naslovna » Hrvatska » Kapetanu Draganu potvrđena optužnica za ratne zločine nad civilima
kapetan dragan, izručenje

Kapetanu Draganu potvrđena optužnica za ratne zločine nad civilima

Share Button

DRAGANU VASILJKOVIĆU, zloglasnom Kapetanu Draganu, potvrđena je optužnica za ratni zločin. Vasiljkoviću i njegovim braniteljima ponestalo je manevarskog prostora nakon što su već dvaput odgodili sjednicu optužnog vijeća. Tražili su izuzeće splitskih sudaca, a potom su se i žalili na rješenje o izdvajanju nekih dokumenata iz spisa.

Danas je tako vijeće na čelu sa sucem Vladom Živaljićem potvrdilo optužnicu što znači da će sada spis u ruke raspravnog suca koji će zakazati pripremno ročište i suđenje. Vasiljkoviću će suditi sudac Damir Romac, a zajedno sa njim u vijeću bit će još dva suca.

Kapetan Dragan optužnicom se tereti za ubojstvo civila u akciji srpske paravojne jedinice ‘Knindže’ u okolici Gline 1991. godine tijekom Domovinskog rata, za maltretiranje hrvatskih zarobljenika u lipnju i srpnju iste godine na Kninskoj tvrđavi, kao i za mučenje i ubojstvo dva zarobljena hrvatska vojnika kod Benkovca.

Vasiljković se ranije izjasnio da nije kriv i nije prihvatio bilo kakve razgovore o priznanju krivice s hrvatskim tužiteljstvom. Uhićen je u Perthu u Australiji 2006. godine, a nakon duge pravne bitke, Hrvatskoj je izručen u srpnju 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu.

U splitskom zatvoru smješten je u ćeliju zajedno sa generalom JNA Borislavom Đukićem, optuženim za rušenje brane Peruča te kapetanom bojnog broda Pavlom Pantićem, bivšim dozapovjednikom Lore, optuženim za granatiranje Splita.

D:L. /Foto:fah


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nina-obuljen1

Klub utemeljitelja HDZ-a protiv Nine Obuljen: “Ona je loš izbor za ministricu”

Klub utemeljitelja HDZ-a ne slažu sa odabirom Nine Obuljen za ministricu kulture, objavio je Milan Kovač, član …

-->