Naslovna » Hrvatska » Karamarko i Kolinda se raduju, HSLS-ovac Hanžeković preuzeo Jutarnji list i Globus
hanžeković pavić

Karamarko i Kolinda se raduju, HSLS-ovac Hanžeković preuzeo Jutarnji list i Globus

Share Button

GLAVNA skuština Europapress holdinga donijela je odluku o promjeni vlasničke strukture temeljem koje  je Marijan Hanžeković postao vlasnikom 90 posto dionica najveće izdavačke kuće u Hrvatskoj.

Nakon što je većina vjerovnika Europapress holdinga podržala plan financijskog i operativnog restrukturiranja, danas su vlasnici te medijske kuće na glavnoj skupštini društva potvrdili odluke iz predstečajne nagodbe.

Prema predstečajnoj nagodbi novi vlasnici moraju namiriti i Zagrebačku banku, koja traži 120 milijuna; Raiffeisen banku s 25 milijuna, HABOR s 9 i Agrokor s 18 milijuna kuna. Ukupni dug po kreditima iznosi 429 milijuna kuna. Dug Hypo Alpe Adria banke banke od 140 milijuna pretvoren je u vlasništvo, dok su ostale banke reprogramirale dug.

Trgovački sud u Zagrebu donio je 10. srpnja ove godine odluku o sklapanju predstečajne nagodbe nad EPH-om, nakon što je prije toga većina vjerovnika tog medijskog koncerna podržala plan financijskog i operativnog restrukturiranja. Jedino Nino Pavić nije bio zadovoljan takvim razvojem događaja prema kojem bi trebao izgubiti utjecaj u EPH, pa se spominjalo da je u potrazi za investitorima kako bi sačuvao nadzor nad  Jutarnjim i Globusom.

Današnja skuština najvjerojatnije znači i promjenu sadašnje Uprave na čijem čelu su bili Ninoslav Pavić i Peter Walter Imberg.

Ulaskom  Hažnekovića u vlasništvo EPH mogao bi se obradovati i Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović. Naime, Hanžeković je član predsjedništva Hrvatske socijalno liberalne stranke koja je koalicijski partner HDZ za predstojeće parlamentarne izbore, a u predsjedničkoj kampanji HSLS je podržao gospođu Grabar Kitarović.

Za očekivati je da će Karamarkov rejting u Jutarnjem i Globusu porasti, a Kolinda bi mogla dobiti koji postotak više. Naime u izdanjima EPH HDZ, Karamarko i Kolinda dosad su stajali mnogo lošije nego su “stvarne ankete”, odnosno izbori, to potvrđivali. Katkada je to  bilo i do 2o posto, kao u izborima za europski parlament, a još više na nedavnim izborima za župana Sisačko-moslavačke županije.

D. Lukić


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nina-obuljen1

Klub utemeljitelja HDZ-a protiv Nine Obuljen: “Ona je loš izbor za ministricu”

Klub utemeljitelja HDZ-a ne slažu sa odabirom Nine Obuljen za ministricu kulture, objavio je Milan Kovač, član …

-->