Naslovna » Naslovna » KRALJ SPRINTA: Usain Bolt treći put zaredom olimpijski pobjednik na 100 metara
bolt finale RIO, 2016.

KRALJ SPRINTA: Usain Bolt treći put zaredom olimpijski pobjednik na 100 metara

Share Button

Jamajčanski sprinter Usain Bolt po treći je put zaredom osvojio naslov olimpijskog pobjednika na 100 metara u Rio de Janeiru, on je u finalu trčao 9.81 sekundi i tako za osam stotinki nadmašio srebrnog Amerikanca Justina Gatlina, dok je broncu osvojio Kanađanina Andre De Grasse sa 9.91.

bolt, finale, rio 2016,  smijeh_getf2c59[1]


Bolt u Riju nije bio blizu svom svjetskom rekordu od 9.58, kojega je postavio prije sedam godina na svjetskom prvenstvu u Berlinu, pa niti vlastitom olimpijskom rekordu od 9.63 iz Londona prije četiri godine, no pokazao je da je najbrži čovjek na svijetu i tjedan dana prije svog 30. rođendana usprkos što je uoči nastupa u Riju imao velikih problema s ozljedama.

Bolt je nešto lošije startao, pa je Gatlin bio u prednosti prvih 70-ak metara utrke, ali Amerikanac nije imao odgovor na završno ubrzanje Jamajčanina koji je ciljem projurio u svom najboljem vremenu sezone, koje je za samo stotinku slabije od najboljeg rezultata na svijetu u 2016., a kojega je prije mjesec dana u Eugeneu postavio Gatlin.

images_cms-image-000049387[1]

Za Bolta ovo je sedmo zlato s OI u karijeri, nakon što je u Pekingu 2008. i Londonu 2012. pobjeđivao i na 100m i na 200m i u štafeti na 4×100 metara. I u Riju ima plan ponoviti taj “hat-trick”, natjecanja na 200 metara počinju u utorak, a finale je u četvrtak, dok je finale štafeta u petak.

Kontroverzni američki sprinter Gatlin (34) bio je olimpijski pobjednik na 100 metara u Ateni 2004., Peking je propustio jer je bio suspendiran zbog korištenja dopinga, dok je u Londonu bio brončani.

De Grasse (21) je za svoju prvu medalju s velikih natjecanja istrčao osobni rekord.

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nina-obuljen1

Klub utemeljitelja HDZ-a protiv Nine Obuljen: “Ona je loš izbor za ministricu”

Klub utemeljitelja HDZ-a ne slažu sa odabirom Nine Obuljen za ministricu kulture, objavio je Milan Kovač, član …

-->