Naslovna » Hrvatska » KRIMINALCI IZ HNS-a Primio mito za “pošteno suđenje”, pošteno je da ode u zatvor
djedovic_zupanijsk_467851S1[1]

KRIMINALCI IZ HNS-a Primio mito za “pošteno suđenje”, pošteno je da ode u zatvor

Share Button

Nakon priznanja i nagodbe s Uskokom bivši predsjednik sudačke komisije Hrvatskog nogometnog saveza Stjepan Djedović kažnjen je zbog primanja mita za “pošteno suđenje” tzv. djelomično uvjetnom kaznom od dvije i pol godine, što znači da će 10 mjeseci morati provesti u zatvoru, dok će mu ostatak kazne biti “oprošten” ako u narednih pet godina ne ponovi nedjelo.

U vrijeme koje mora provesti iza rešetaka Djedoviću će se uračunati i tri mjeseca koje je već proveo u istražnom zatvoru od 9. prosinca 2011. do 8. ožujka 2012., navodi se u presudi koju je, nakon nagodbe, na današnjem pripremnom ročištu donijela sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac.

Djedović je optužen zajedno s bivšim dopredsjednikom HNS-a Željkom Širićem koji je u ožujku zbog korupcije u prvoj nogometnoj ligi, odnosno primanja mita za “pošteno” suđenje, dobio četiri godine zatvora, dok je nekadašnji tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer uvjetno kažnjen s 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u četiri godine ne ponovi nedjelo.

Kako je prije suđenja dvojici kolega doživio težak moždani udar postupak protiv Djedovića je razdvojen u travnju prošle godine.

Krunski svjedok protiv bivših nogometnih dužnosnika bio je nekadašnji čelnik Hajduka Hrvoje Maleš koji je u istrazi preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja i platio 30 tisuća obilježenih eura za “pošteno suđenje”.

Na tajnim snimkama preslušavanima tijekom suđenja moglo se, među ostalim, čuti kako Maleš pred Djedovićem govori Širiću da je 30.000 “stavio u novine”. Iz razgovora je jasno da je Maleš trebao novac umotan u novine ubaciti u Djedovićev automobil, ali i da Širić, prema dogovoru “stoji iza svega”.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije ‘Offside’ u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica.

Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s Uskokom, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica – bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

(Hina, Maxportal)


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

srbija20fap20zlatibor20blato1

NOGOMETNA KOMEDIJA: Pogledajte zašto se svi smiju nogometu u Srbiji!

Iz Srbije stiže video koji bi mogao postati globalni hit. Komične scene dogodile su se na …

-->