Naslovna » EKO, EKO » EKO, EKO » KUHARA USMRTILA ZMIJA NAKON ŠTO JOJ JE ODRZAO GLAVU Poskok grize i šest sati nakon
kobra

KUHARA USMRTILA ZMIJA NAKON ŠTO JOJ JE ODRZAO GLAVU Poskok grize i šest sati nakon

Share Button

Kineskog kuhara Pena Fana ugrizla je i usmrtila zmija koju je pripremao za jelo. Kuhar je spremao specijalitet od kobrina mesa, odrezao joj glavu, spremio  večeru, a  kada je 20 minuta poslije išao baciti ostatke u smeće, ugrizla ga je kobrina glava.

Kuharu Pen Fanu zmijin otrov je brzo ušao u krvotok i nisu ga na vrijeme uspjeli dovesti do bolnice da mu daju protuotrov.

– Ovo je vrlo neobičan slučaj. Sam je spremao zmiju i jednostavno nije imao sreće – rekao je glasnogovornik policije.

Stručnjak Yang Hong-Chang, koji se 40 godina bavio proučavanjem zmija, rekao je kako svi reptili mogu funkcionirati do sat vremena nakon što izgube dio tijela, ili čak, kao u ovom slučaju, cijelo tijelo.

– Moguće da je glava još funkcionirala i da je ugrizla kuhara za ruku. Iako je zmija bila mrtva, živci su još radili. To znači da zmije mogu ugristi i ubrizgati otrov čak i nakon što im se odsiječe glava – objasnio je Hong-Chang.

Fana je ugrizla indokineska kobra pljuvačica koja inače živi u istočnim azijskim zemljama, uključujući Kambodžu, Laos i Vijetnam. Njezin otrov uzrokuje paralizu i gušenje.

U hrvatskoj narodnoj tradiciji postoji uzrečica “treba ga stući ko zmiji glavu” i nije nastala slučajno. U kraškim područjima gdje češće obitavaju zmije otrovnice kao što su poskok i čegrutuša, ljudi iz iskustva znaju da zmija, i kad joj se otkine glava, može ugristi. I ne samo sat vremena, nego u roku šest sati nakon što se tijelo odvoji od glave. Ispričao je to čak i Oliver Mlakar u jednoj od Kviskoteka na HRT-u. Živci reagiraju na vanjski podražaj, a zmija refleksno grize i automatski izbacuje otrov u tijelo žrtve.

U videu National Geographica pogledajte zanimljivu borbu na život i smrt kobre i mungosa. Na koga biste se Vi kladili?


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

hep-elen-punionice

HEP gradi mrežu javnih ELEN punionica za električna vozila

RAZVOJNI projekt HEP grupe eMobilnost temelji se na zamisli da se električna energija iz obnovljivih …

-->