“APSOLUTNO SIGURAN”: Nova ubitačna knjiga Roberta Roklicera

veljača 5, 2016 maxportal
Share Button

PIŠE: Davor Šalat

Zanimljivo je da Robert Roklicer u odnosu na to krajnje negativističko viđenje cijelog svijeta i samoga sebe ne reagira potpuno klonulim nihilizmom i depresijom, već nalazi snage za zafrkanciju, a što „masniji“ crni humor i inzistiranje na apsurdu zapravo su mu jedina pobjeda nad debaklom svakog realizma i pragmatizma.

Ta se njegova pobuna protiv svih društvenih konvencija koje prisiljavaju ljude na skrovito kršenje i tobožnje izvanjsko obdržavanje, s jedne strane očituje u životnome stilu lirskog (anti)junaka, a s druge strane u stilistici, odnosno oblikovnom karakteru samog književnog teksta.roklicer, apsolutno siguran

Taj životni stil, koji je ujedno glavna perspektiva iz koje se u Roklicerovim tekstovima sve promatra, doživljava i komentira, jest život koji je u bliskom dodiru sa stvarnošću, ali u isto vrijeme i oštro distanciran od nje.

To je samački život koji si bivanjem na margini i destruktivnošću prema svim društvenim očekivanjima nastoji priskrbiti slobodu za spontano i nesputano reagiranje, za spašavanje ono malo autentične ljudskosti koja je ostala posve zakrivena mnoštvom socijalnih maski.

Čini se paradoksalnim da je neka knjiga to roklicerskija, što je izravnija, „tvrdokuhana“, „sirovija“ u svim tekstualnim instancama – od stvarnosti preko lirskog subjekta do jezika, pa se i vrijednosno mora mjeriti drugačijim mjerilima.

Dakle, takvo „brutalno“ doživljavanje života to je umjetnički autentičnije što je primjerenijim sredstvima konstruirano u tekstu. U ovoj knjizi upravo to je i postignuto.

Život lirskog (anti)junaka zalaženjem u srednje godine postaje sve oporiji, a on sve sarkastičniji prema svemu oko sebe i prema samome sebi, prema, napokon, ljudskom životu kao takvom. Zato je i cijeli izričaj ove knjige svojevrsni književni hardcore, radikalan izraz radikalno pervertirane stvarnosti, crnohumorni i umjetnički sugestivan pokušaj  izrugivanja u bradu deblakiranog, a često još uvijek moćnog i agresivnog svijeta.

Knjiga je tiskana u naklada Đuretić i Studio moderna, možete je nabaviti za 70 kuna.

Davor Šalat/Foto:promo
Komentari
Share Button