Božidar Prosenjak predstavio roman „Tesar“ u predvečerje blagdana svetog Josipa

ožujak 19, 2015 maxportal
Share Button

U prostorijama knjižare Kršćanske sadašnjosti , na Kaptolu u Zagrebu, održan je Susret s autorom – Velikogoričaninom Božidarom Prosenjakom, poznatim hrvatskim književnikom za djecu i odrasle.Neposredan povod je bio tiskanje drugog izdanja njegovog romana „Tesar“ , izdavača Kršćanske sadašnjosti, o kojem je nedavno napravljena i vrlo uspješna, istoimena kazališna predstava.

Knjiga “Tesar”, romansirani je životopis svetoga Josipa. U njemu je autor živopisno i uvjerljivo predstavio suvremenom čovjeku Josipov život, susret s Miriam koja mu postaje ženom, dolazak u Nazaret, rođenje Isusovo, bijeg u Egipat i njegov povratak, pa sve do njegove smrti na Isusovim rukama.

Božidar Prosenjak je pred nazočnom publikom odgovarao na pitanja don Antona Šuljića, moderatora susreta, o počecima svog pisanja i o nadahnućima koja su ga dovela do svojih preko četrdeset knjiga za djecu i odrasle kojima je kroz protekla desetljeća osvojio srca svih generacija čitatelja.

Danas je jedno od najznačajnijih imena u hrvatskoj književnosti svojega naraštaja. Djela su mu uvrštena u školsku lektiru i školske udžbenike. Njegov roman Divlji konj ubraja se u klasike književnosti i doživio je četrnaest izdanja u Hrvatskoj, a zbirka priča Sijač sreće sedam izdanja. Prevođen je na strane jezike.

Njegova knjiga Priča o kravati uvrštena je u International Children’s Digital Library, San Francisco University of Mariland, USA, na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku. Dobitnik je uglednih nagrada za književnost, među kojima su “Ivana Brlić-Mažuranić” i “Grigor Vitez”.

U nakladi Glasa Koncila 2007. objavljen mu je roman Intranet – Put u središte srca.

Večerašnji Susret s autorom i promocija drugog izdanja romana „Tesar“ dogodio se u predvečerje blagdana svetog Josipa, zaštitnika hrvatske domovine i osobnog zaštitnik a književnika Prosenjaka.


Ivica Gašpar

Foto I.G.Komentari
Share Button