SLAVEN KNEZOVIĆ Iako ga financiraju Hrvati Sarajevski festival mrzi hrvatske filmove

kolovoz 20, 2014 maxportal
Share Button

Za desetak godina iz Mostara su uzeli 85 milijuna kuna, a vratili nam mrvice. Zbog pljačke koju provodi Sarajevo najveći sam zagovornik Trećeg entiteta

Poznati glumac Slaven Knezović nezadovoljan je tretmanom hrvatskih filmova na Sarajevo Film Festivalu.– Glumim u dva hrvatska filma koja će biti prikazana u nekom popratnom programu, nekom lijevom terminu, iako sam siguran da su u natjecateljskom programu da bi pomeli konkurenciju,  kaže Knezović za Hrvatski Medijski Servis.

-Sarajevski filmski festival je posto jaka filmska manifestacija koja se u 90 postotnom iznosu financira hrvatskim novcima a već treću godinu nema ni jednog hrvatskog filma u natjecateljskom programu. Najveće zasluge za uspjeh SFF pripadaju tvrtki Eronet koja već deset godina upumpava ogroman novac u ovu manifestaciju. Radi se o godišnjim iznosima od  2,5 do 3 milijuna kuna, a za svih tih deset godina i toliku količinu novaca dobili su stotinjak novih korisnika u Sarajevu

Knezović glumi u dva hrvatska filma, “Most na kraju svijeta”i “ Broj 55 “, koja će biti prikazana u popratnom programu:

-Da bit će u nekom lijevom terminu terminu, iako sam siguran da bi pomeli konkurenciju da su u natjecateljskom programu.

Knezović je vrli ljut, čak bijesan, na Fondaciju za kinematografiju u Sarajevu zbog raspodjele novca:

-Sjedište Fondacije za kinematografiju je u Sarajevu, ondje se međusobno dijeli novac, a izvan Sarajeva idu samo mrvice. Ali mislim da će se i to promijeniti. Krajem godine  u Mostaru ćemo osnovati Hercegovački audio-vizualni centar, skraćeno HAVC, preko kojeg ćemo poticati audio-vizualnu umjetnost, stvaranje dugometražnih, kratkometražnih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Srbi već nešto slično pokreću u Banja Luci.

Slaven Knezović i Goran Bogdan u filmu “Broj 55” Kristijana Milića

Kako se dijeli novac iz Fondacije za kinematografiju BiH Knezović objašnjava:

-Fondacija za kinematografiju u Sarajevu postoji 12 godina i svake godine podjeli oko 1, 8 milijuna maraka. Tako je u ovih 12 godina podijeljeno oko 21 milijun maraka,  što je više od 80 milijuna kuna. Za hrvatske projekte je izdvojeno manje od milijun maraka. Mislim da je takva pljačka koju sprovodi političko Sarajevo prisutna u svim oblastima ne samo u ovom segmentu kulture. Jedini način da se pljačka prekine je dobivanje federalne jedinice s hrvatskom većinom. To znaju svi bošnjački političari i zbog toga je kod njih veliki otpor. I zbog toga je njihovo protivljenje trećem entitetu jako šuplje i prazno. Ali, evo na našu sreću to je konačno prepoznala i međunarodna zajednica.

Nakon  dva ovogodišnja filma Knezović najavljuje  nastavak uspješne suradnje s Kristijanom Milićem i Josipom Mlakićem.

-Već tri godine radim na pripremi dugometražnog igranog filma „Mrtve ribe plivaju leđno“ scenarista Josipa Mlakića i redatelja Kristijana Milića. Samo snimanje će biti u Mostaru u siječnju i veljači sljedeće godine. Kuriozitet ovog projekta je u tome što smo ga najprije poslali na natječaj u Sarajevo, gdje je tadašnja komisija Fondacije za kinematografiju BiH ocijenila da je projekt jako zanimljiv i dobili smo 5000 KM za razvoj projekta. Iduće godine smo ga predali da bi dobili veća sredstva za snimanje filma čiji je budžet 1.000.000 eura i nismo prošli uz obrazloženje da smo prvi iza crte. Taj isti projekt smo predali na natječaj u Hrvatsku i dobili smo 500.000 eura potpore uz obrazloženje da je scenarij izvrstan i da uz redateljske kvalitete Kristijana Milića ovo može postati film svjetskih razmjera.

Mislim da ćemo nakon ovog filma i osnivanjem HAVC-a u Mostaru osigurati da se svake godine u Hercegovini snimi bar jedan igrani film, par kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Tema nam ne nedostaje, iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

HMSKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button