SVEČANOST U U HRAMU KULTURE Dodijeljene nagrade za najbolje uloge zagrebačkog HNK-a

srpanj 3, 2014 maxportal
Share Button

Godišnje nagrade za najbolja ostvarenja u predstavama Hrvatskoga narodnog kazališta Zagreb u sezoni 2013./14. dobili su  Darija Lorenci Flatz i Zvonimir Zoričić za dramske, Valentina Fijačko i Domagoj Dorotić za operne, te Natalija Horsnell i Guilhermo Gameir Alves za baletne izvedbe.

Nagrada Mila Dimitrijević pripala je Dariji Lorenci Flatz za ulogu Nore u drami ‘Nora’ Henrika Ibsena, a Zvonimiru Zoričiću za ulogu Luke u drami “Na dnu” Maksima Gorkog te za ulogu Starčića u drami “Luđakinja iz Chaillota” Jeana Giraudouxa.

Uloga Nore Darije Lorenci Flatz istodobno je pomno promišljena, zrela i ekspresivna do krajnjih konsekvencija, pri čemu nagrađena umjetnica nimalo se ne štedeći  od prvog trenutka pokazuje glumačku suverenost koja je podjednako dojmljiva u funkcionalnom i točnom scenskom pokretu, kao i sugestivnoj glumačkoj suigri s ostatkom ansambla, stoji uz ostalo u obrazloženju Ocjenjivačkog suda koje je pročitao Tomislav Zajec.
Odanost Zvonimira Zoričića glumačkom pozivu nikad nije bila upitna, no njegovo baratanje svom širinom glumačkog registra unutar ansambla u predstavama za koje je nagrađen, te točno akcentiranje neuralgičnih mjesta izvedbe u zahtjevnom prostoru utjelovljenja svojevrsne metafore, u ovom trenutku našeg nacionalnog prvaka izdvaja u hrabrosti i svježini igre iza koje stoje velik i samoprijegoran rad, te snažan umjetnički, ali prije svega ljudski integritet i samopouzdanje, ističe se u obrazloženju.Nagradom Marijana Radev nagrađena je sopranistica Valentina Fijačko za ulogu Marice u operi “Prodana nevjesta” Bedricha Smetane, dok je Domagoju Dorotiću pripala Nagrada Vladimir Ruždjak za ulogu Maria Cavaradossija u operi “Tosca” Giacoma Puccinija.

Ulogom Marice Fijačko je skladno svladala sve vokalne i glumačke zahtjevnosti naslovnog lika koji u sva tri čina opere ne silazi sa scene, ističe se u obrazloženju nagrade koje je pročitala članica Ocjenjivačkog suda Jana Haluza. Podsjetila je i da je Fijačko trenutno najtraženija operna pjevačica u zemlji.

Za Domagoja Dorotića, uz ostalo, Haluza ističe da pripada onoj vrsti pjevača koji nakon diplome polako, ali sigurno grade svoj operni repertoar. Tako zagrebačka opera već dugo nije imala takvog tenora koji jednako plijeni lirskim i dramskim elementima, frazom, bojom i volumenom pjeva koliko i dojmljivom scenskom pojavnošću, obrazloženo je za Dorotića.

Za najbolje baletne izvedbe, odnosno za cjelokupni umjetnički rad na području baleta u sezoni 2013./2014. Nagradama Ana Roje, odnosnoOskar Harmoš, nagrađeni su Natalia Horsnell i Guilherme Gameiro Alves.

Obrazlažući nagradu Nataliji Horsnell predsjednik Ocjenjivačkog suda Milko Šparemblek istaknuo je njezin šarm, jednostavnost te besprijekorno tehničko umijeće. Horsnell je nastupila u predstavama “Orašar”, “Baletni triptih”, “Alisa” i “Coppelia na Montmartreu”.

Za uloge u spomenutim predstavama, ali i za ostale uloge, nagrađen je i član baletnoga ansambla Guilherme Gameiro Alves za kojega Šparemblek ističe da “u svakoj od svojih uloga plijeni našu pozornost”. Ističe i njegovu “sjajnu umjetničku, plesačku i fizičku prisutnost, energiju i karizmu koju ima samo pravi umjetnik”.  Kao i njegovu kolegicu, zaključio je Šparemblek,  krasi ga velika ozbiljnost i predanost profesiji.

(HINA, maxportal)Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button