U Motovunu prikazan film GAZDA: On je glavni lik, ali ovo nije film o Todoriću

srpanj 30, 2016 maxportal
Share Button

Na motovunskom filmskom festivalu danas je održana testna projekcija dokumentarnog filma Gazda: Tranzicija/privatizacija/korporacije u režiji Darija Juričana.Iako podnaslov filma glasi Ovo nije film o Ivici Todoriću, upravo je blasnik Agrokora glavni junak ovog filma. Todorić u njemu nije želio sudjelovati, a film se uglavnom temelji na dokumentima i arhivskim materijalima iz proteklih nekoliko desetljeća.

Film prati sudbinu Ivice Todorića od proizvođača cvijeća do vlasnika poslovnog imperija koji zapošljava više od 60 000 ljudi.

Govori se o privatizaciji Unikonzuma, otvaranju prvog Konzuma bez građevinske dozvole, o Kulmerovim dvorima koji su se iz hotela javne namjene pretvorili u privatni dvorac te o vječnom misteriju žita nestalog iz robnih rezervi.

Znali smo da je teška tema, da će bit teško naći sugovornike, da će se jako teško otvarati dokumenti, i znali smo da će bit problema. Nismo jedino znali da će nam trebat tri godine. Mislili smo da će nam trebat godina, godina i pol, istaknuo je redatelj filma Darijo Juričan.

Autor je počeo raditi na filmu inspiriran činjenicom da je njegov otac  Ljudevit Juričan mirovinu zaradio u Konzumu. Bio je vršnjak Ivice Todorića i zajedno su išli istu srednju školu, pa čak su i prvo dijete dobili iste, 1976. godine – Ivica Todorić kći Ivu, a Ljudevit Juričan sina Daria. Ipak, dok je Ljudevit do kraja svojeg radnog vijeka ostao za pultom delikatesa, Ivica je pistao „gazda“ vodeće hrvatske korporacije.

Novac za dovršetak filma još se skupljaju, a mogao bi i Todorić pomoći, iako film nije o njemu.

M.R./foto:promoKomentari
Share Button