Naslovna » Naslovna » Lud, luđi, Olujić: Kolinda nema izborni legitimitet, a pobijedi li Karamarkov HDZ bježim u Argentinu
krunislav olujić

Lud, luđi, Olujić: Kolinda nema izborni legitimitet, a pobijedi li Karamarkov HDZ bježim u Argentinu

Share Button

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gdje je pokušao objasniti tezu da Kolinda Grbar Kitarović nema izborni legitimitet.

“Ako su točni podaci da je DIP nije uračunavao nevažeće listiće, mislim da Grabar Kitarović nema izborni legitimitet i da će se zbog toga morati očitovati Ustavni sud. Ona mora imati jedan glas više od polovice birača koji su pristupili izborima i koji su glasovali”, kazao je i dodao kako ona ima sve šanse steći politički legitimitet.

Olujića je u nastupu na nacionalnoj televiziji više vodila mržnja i prezir prema HDZ-u nego stručno znanje koje bi trebala jamčiti činjenica da je bivši predsjednik Vrhovnog suda. Kazao je kako ne pristaje na Karamarkovo vođenje HDZ-a, usporedivši ga s Putinom:

“On nije pobijedio na unutarstranačkim izborima. Riječ je o osobi koja je opasna za daljnje demokratske procese. Svojevremeno sam ga nazvao mumificiranim hrvatskim Putinom. On dolazi iz obavještajnog svijeta što može biti pogubno za vođenje jedne demokratske stranke”, kazao je Olujić koji je na sudu časti HDZ-a branio Jadranku Kosor.nu2_2.jpg.655x300_q85_crop_upscale[1]

Rekao je kako Karamarko, poput papagaja, ponavlja kako je ‘HDZ izbacio korupciju iz stranke te se stalno poziva na domoljublje i izmišlja ideološke neprijatelje. Kaže da se u posljednje vrijeme bavi plesom, uči argentinski tango tako da “ako Tomislav Karamarko pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima, mogu otići živjeti u Argentinu. Kako ne vjerujem da je jedna godina dovoljna Vlada Zorana Milanovića napravi nekakvu značajnu promjenu, a treće opcije nema, bojim se da bi se upravo to moglo dogoditi.”

Za slučaj franak, odnosno promjenu tečaja, naveo je da je ugrožena pravna sigurnost.

“Više od 60.000 građana, koji nisu krivi – rješavali su samo svoje stambeno pitanje – nemaju vremena za čekanje na pravdu. Možda je rješenje moratorij duga, možda fiksiranje tečaja, no konverzija tečaja u kunu je vjerojatno najbolje rješenje. Ustavni sud bi trebao reagirati, bez obzira što nema formalnog predlagatelja.”

Bivši predsjednik Vrhovnog suda objasnio je i svoje stajalište da je odluka Ustavnog suda u vezi Obiteljskog zakona pogrešna. Naveo je kako si je Ustavni sud uzeo pravo koje nema, donio je skandaloznu odluku, preuzeo je ulogu zakonodavca bez ustavno-pravnog temelja.Olijuć, nu2_5.jpg.655x300_q85_crop_upscale[1]

“Ustavni sud uzeo si je pravo koje nema, donio je skandaloznu odluku, preuzeo je ulogu zakonodavca. A za to nema ustavno-pravnog temelja. Suspenzija Obiteljskog zakona uvodi potpuni pravni nered, a takvom su odlukom diktirali politički razlozi. Ovaj ustavni sud je popunjavan 1999. godine i 2007. godine kad je na vlasti bio HDZ. Moram reći da neki suci nisu ispunjavali ni osnovne formalne uvjete prilikom tadašnjeg biranja u Ustavni sud. Stoga me nemojte tjerati da imam nužni respekt prema ovakvom Ustavnom sudu”, istaknuo je Olujić.

Na primjedbu voditelja da je čak 16 udruga imalo primjedbe na Obiteljski zakon, Olujić je odgovorio da su neke od osoba iz tih udruga u klasičnom sukobu interesa.

“Obiteljski zakon je moderan europski zakon, ima više od 500 članaka pa primjedaba na nj i nema toliko mnogo. Također te primjedbe nisu razlozi za suspenziju zakona, i u to me nitko ne može uvjeriti”, rekao je Olujić.

D. Lukić
Foto:Screenshot


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

2016-10-28-18-42-01

Brkićeva objava o Hudoj Jami izazvala bijes lijevih medija! Provjerite ima li išta sporno

POTPREDSJEDNIK Sabora Milijan Brkić jučer je nazočio pokopu posmrtnih ostataka žrtava iz Hude Jame i o …

-->