Hren je car! Sedam razloga zašto ga treba jesti i nakon blagdana

17 travnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ribani korijen hrena sastavni je dio blagdanskog stola, jer se zbog svoje ljutine odlično sljubljuje s težim mesnim jelima. Ova zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae odlična je saveznica zdravlja, a uz ljutkast korijen kulinarski zaljubljenici mogu iskoristiti čak i njegovo mlado lišće.



1. Bijeli korijen hrena je prirodni podizač otpornosti organizma. Sadrži vitamin C, kalij, kalcij, magnezij i fosfor kao i vitamine iz B skupine, te se smatra zaštitnikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti.

2 Svoju ljutinu zahvaljuje tvari glikozid sinigrin koja otvara sinuse prilikomkonzumacije, dok će inhalacija s ovim korijenom pomoći i pri ublažavanju raznih drugih dišnih problema.

3. Prirodni antibiotik i prirodni konzervans, nadimci su koji krase hren, jer dokazano sprečava razmnožavanje bakterija.

4. Odlična je namirnica ako želite napraviti proljetnu detoksikaciju, jer potiče čišćenje jetre, kao i izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

5. Ovo ljutkasto povrće olakšava i stabilizira probavu te potiče rad crijeva. Osobito ako ga konzumirate uz masne i slane namirnice poput blagdanskih pečenja.

6. Oblozi od naribanog hrena smanjit će ukočenost mišića tijela, reumatsku bol te odagnati glavobolju (ako oblog postavite na tjeme u trajanju od par minuta).

7. Hren je i čuvar srca koji potiče cirkulaciju, te prevenira kardiovaskularne bolesti.

Oprez!

Nemojte “naljutiti” hren. Njegove aktivne tvari mogu izazvati povraćanje i proljev ako se konzumira u velikim količinama – posebno ako pripremate tinkture od svježeg korijena s više od 80 ml soka.

Hren se najčešće riba svjež, ili poslužuje u kockicama, jer kuhanjem gubi većinu svojih ljekovitih svojstava.

AUTOR: Punkufer


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->