Naslovna » Hrvatska » Mediji u regiji pišu da tužiteljstvo BiH podiže optužnicu protiv generala Gotovine!
BANDIĆ-I-GOTOVINA-660x330[1]

Mediji u regiji pišu da tužiteljstvo BiH podiže optužnicu protiv generala Gotovine!

Share Button

Srbijanske “Večernje novosti” objavile su da je Tužilaštvo BiH iz Haškog tribunala stigla dokumentacija o hrvatskom generalu Anti Gotovini i još jednom hrvatskom časniku, kojima su na teret stavljeni ratni zločini u okolici Livna.

“Večernje novosti” pišu da je riječ o novim dokazima koje je Haag proslijedio Odsjeku za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Navode da je stigla opsežna pisana dokumentacija i više sati snimljenog razgovora, te je već određen tužitelj koji će voditi slučaj povezan s Gotovinom i njegovim suborcem. Tužilaštvo BiH, koje treba odlučiti hoće li će podići optužnicu, zasad ne želi komentirati ove navode.

 VEZANI SADRŽAJ:

Temeljem Protokola u suradnji Tužiteljstva BiH i Državnog odvjetništva Hrvatske, ( o čeku s,o više puta pisali) koji su u lipnju 2013. u Sarajevu potpisali  glavni tužitelj BiH Goran Salihović i tadašnji glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić, Tužiteljstvo BiH provodi istrage protiv 900 hrvatskih časnika po zapovjednoj odgovornosti – do razine zapovjednika bojne – a pokrenuto je oko 120 optužnica.

Agenti tajne službe BiH i istražitelji bh. tužiteljstva mjesecima su boravili u Hrvatskoj, kopali po arhivima i odnosili dokumentaciju u Sarajevo. Časnici obavještajne službe primali su pozive, pod prijetnjom uhićenja, da svjedoče na sudu u Sarajavu, a da nitko od tadašnjih vlasti u Zagrebu nije reagirao.

U međuvremenu je novi ministar pravosuđa Ante Šprlje pokušao s Beogradom i Sarajevom dogovoriti da se obustave sve  istrage i optužnice po zapovjednoj odgovornosti , ili će Hrvatska uzvratiti istom mjerom, a nakon smjene premijera Tihomira Oreškovića i pada Vlade sve aktivnosti u tom smjeru su obustavljene.

M. Marković/Foto:maxportal

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

petrov-2-nedjeljom-u-2

Božo Petrov nahvalio Pernara i Živi Zid, a Brkić: “Za njega i njegov diplomski me nemojte pitati”

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Božo Petrov gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”  kazao je da će zastupnike …

-->