Naslovna » Naslovna » Miro Bulj za ratno profiterstvo prijavio obitelj Tedeschi
miro bulj

Miro Bulj za ratno profiterstvo prijavio obitelj Tedeschi

Share Button

MIRO BULJ, saborski zastupnik Mosta prozvao je obitelj Tedeschi za ratno profiterstvo i od DORH-a zatražio da mu odgovore na njegove četiri kaznene prijave. U razgovoru za Večernji list govori o braniteljima, šatoru u Savskoj, uredi bivšeg predsjednika Mesića i pregovorima s HDZ-om o formiranju Vlade

Vidite li sebe u izvršnoj vlasti?

Pripremam se da ću biti zastupnik u Saboru. Hoće li me Most kandidirati, nismo odlučivali. Sada je ključno odrediti rokove za dogovorene reforme.

Branitelj ste, što poručujete svojim kolegama u šatoru?

Oni će odlučiti, ali poručujem im da se mogu povući iz šatora jer ja ću sigurno biti njihov glas u Saboru, kao i glas svih socijalno ugroženih. Politika prema braniteljima bit će osjetljivija. Financijska je situacija teška, bit će i dalje problema, a ljude koji su stvarali državu ne treba vrijeđati.

Susreli ste se s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom. Što su od vas tražili?

Upozorili su me da imamo dobre zakone, ali lošu provedbu. Osobe s invaliditetom nisu dovoljno uključene u društvo. Rješenje vidimo u tome da pri Vladi bude povjerenik za osobe s invaliditetom koji će i sam dolaziti iz njihovih redova. Naša reformska vlada pokrenut će njihov zanemareni potencijal.

Hoćete li potaknuti ukidanje ureda Stjepana Mesića?

Smatram da jedan od prvih koraka treba biti zakon o podrijetlu imovine. Brojni ljudi koji nekad nisu imali 5 dinara u džepu danas su bogataši. Isto tako treba biti hrabar i odvažan te ukinuti brojne urede, agencije, uprave pa i županije te postaviti pitanje čemu služi Ured bivšeg predsjednika. Ja sam za to da se ukine, a ako on ima volju pomoći, može to i bez ureda.

Bilo bi državnički da sam odustane od ureda. Očekujem i da će predsjednica smanjiti troškove, kao što je obećala, a Most je najavio smanjivanje plaća državnim dužnosnicima. Država mora biti što jeftinija.

Što je s vašom kaznenom prijavom protiv nepoznatog počinitelja zbog 1,5 milijuna DEM namijenjenih kupnji oružja, a 1991. Grad Sinj ih je posudio?

Podnio sam 4 kaznene prijave, nisam dobio odgovor. I to je dokaz o nužnosti reforme pravosuđa jer je DORH više štitio kriminal nego što se borio protiv njega. Od Grada Sinja više sam puta tražio odgovor na koji je račun posuđeni novac vraćen i očito je da nije.

Sve je poznato, novac je posuđen tvrtki Meteorpaper čiji je suvlasnik bila obitelj Tedeschi. Trag novca se izgubio. To bi danas s kamatama bilo više desetaka milijuna eura. Od DORH-a očekujem da mi u najmanju ruku odgovori. Neću prejudicirati, ali bit ću jasan i glasan. Tražit ću da oni koji su se obogatili na ratnom profiterstvu odgovaraju, a novac vrate u državni proračun.

Most će povećavati poreze?

Nećemo. Mandataru Oreškoviću rekao sam da su Lika, Dalmatinska zagora, Gorski kotar i Slavonija – spaljena zemlja, socijalno i demografski ugrožena. Nadam se da će na tim područjima porezi za gospodarstvo biti na minimumu. Prošla vlada bila je nepravedna kada im je ukinula sredstva novim Zakonom o regionalnom razvoju. To treba hitno ispraviti, a veće poreze trebaju plaćati bogatiji ljudi.

Kakav je dojam na vas ostavio mandatar?

Vidi se da ima veliko iskustvo, uvjeren je da će se povećati investicije i da ćemo krenuti naprijed. Ostavlja dojam čovjeka koji će uspjeti u provođenju reformi i postizanju pozitivnih trendova. Danas nam treba čovjek iz gospodarstva, kao što smo 90-ih bili potrebni mi, s puškom u ruci. Sada Hrvatsku branimo na gospodarskom polju.

VLM/Foto:PXL

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->