Dr. Goran Marić: Hrvatska narodna banka je monetarna SAO Krajina u Hrvatskoj

svibanj 20, 2015 maxportal
Share Button

U emisiji Markov trg na Z1 televiziji gostovali su profesor na Ekonomskom fakultetu Drago Jakovčević i saborski zastupnik Goran Marić koji je predstavio svoju novu knjigu ‘Slom lažnih proroka’.Jedna od glavnih teza emisije bila je sadržana u pitanju voditelja Marka Juriča je li Hrvatska narodna banka postala monetarna SAO Krajina u Hrvatskoj?

“Hrvatska narodna banka se odavno otuđila od Hrvatske, ne zanima ih niti jedan problem – ni ovrhe, ni visina kamate, ni blokade” rekao je između ostalog predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun dr. Goran Marić predstavljajući svoju tek završenu knjigu “Slom lažnog proroštva”.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr. Drago Jakovčević, rekao je da se “banke ponašaju kako im se dopusti, a njihovo ponašanje regulira HNB” zbog čega banke uopće ne krivi.marko jurič, goran marić

“Banke više zarađuju od kamata na minusima po tekućim računima građana, nego od kamata na stambene kredite, a stambeno zbrinjavanje bi moralo biti interes države”, navodi Jakovčević. Dotakao se i činjenice da su danas u svijetu kamate na povijesno niskim razinama, no u Hrvatskoj nisu. “Kamata na dugoročni stambeni kredit u Hrvatskoj je 6,1 posto, u Njemačkoj 2,8 a u Austriji 2,2 posto, a za gospodarstvo još i veće”, podsjetio je Jakovčević.

U emisiju se telefonski uključila i Miriam Kervatin, predsjednica Udruge blokirani koja je navela da država “legalno kamatari građane preko Fine koja mjesečno na kamate i naknade za vođenje računa blokiranih građana uzme pola milijarde kuna.”

Spomenula je i problem kredita s bandera, odnosno činjenicu da se već godinama tolerira paralelni bankovni sustav, za što Marić odgovornom smatra fiskalnu i monetarnu vlast. “Neregistrirane kreditne tvrtke ilegalno djeluju po Hrvatskoj, a HNB za to nije briga”, napominje Marić.

Jakovčević je pak spomenuo da su dometi porezne politike u Hrvatskoj također porazni jer imamo pet milijardi kuna obračunatog i 55 milijardi kuna neobračunatog poreza, na što je Marić dodao da je država u samo jednoj godini uvela čak sedam milijardi kuna dodatnog poreznog opterećenja. “To lomi kralježnicu jačih gospodarstava, a kamoli krhkog hrvatskog gospodarstva.”

Za izlazak iz ovakve situacije Marić kaže da je potrebno mobilizirati intelektualnu i stručnu infrastrukturu jer se u nas, tvrdi, ne koristi znanje, a intelektualce se gura u stranu. Također bi trebalo otkloniti sva zla potkupljivosti, odnosno korupcije, i sive ekonomije koju pospješuje upravo stalno povećanje poreza. Spomenuo je i činjenicu da se uopće ne mari za nalaze Državne revizije koja je utvrdila da se u Hrvatskoj godišnje dvije do tri milijarde kuna troši potpuno nepotrebno. Pojašnjava da bi Državnoj reviziji za njezin rad bilo potrebno osigurati samo pet milijuna kuna i revizija bi, kaže, uspjela kontrolirati sve za što je nadležna.

Naveo je i činjenicu da samo 0,33 posto poduzetnika ostvaruje 55 posto svih prihoda i dobiti u Hrvatskoj, zapitavši se kakvo je to tržište!?

Marko Jurič/Markov trgKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button