LAŽNE PRIJAVE: Bez znanja vlasnika u obiteljskoj kući u Rijeci prijavljene 243 osobe

rujan 6, 2013 maxportal
Share Button
Nepoznat netko je na njegovoj kućnoj adresi, gdje je smještena obiteljska kuća s devet stanara iz jedne obitelji, na njemu nejasan način uspio smjestiti čitav neboder.Na kućnoj adresi Mihačeva Draga 35 u Rijeci, na kojoj s dvije kćeri, njihovim muževima i djecom živi vlasnik obiteljske kuće Ive Buzuk, mimo njegovog znanja i odobrenja, a donedavno i bilo kakve informacije o tome, prebivalište imaju prijavljene ukupno 243 osobe, otkriva Novi list

Zbog tog podatka, slučaj Ive Buzuka toliko je bizaran da je u njega teško i povjerovati. Buzuk je kuću, koju je vremenom i postupno nadograđivao, kupio 1971. godine. Kuća je pak adresu i oznaku kućnog broja – Mihačeva Draga 35 – dobila još 11. siječnja 1960. godine.

‘I nikad nas ovdje nije živjelo više nego sada. Najprije smo bili žena i ja, pa su došle kćeri, pa njihovi muževi i na kraju unuci. To je moja, obiteljska kuća u koju mi je netko, na papiru, smjestio nepoznate 234 osobe’, ispriačao je Buzuk Novom listu.

Da nešto nije u redu, posumnjao je kada mu je u poštanski sandučić počela dolaziti pošta naslovljena na osobe čija mu imena i prezimena nisu ništa značila. Dolazili su, kaže Buzuk, najčešće izvještaji osiguravajućih kuća i banaka. Dugo vremena je bio zbunjen, ali nije reagirao sve do ovog proljeća kad je odlučio pokrenuti stvar.

‘U međuvremenu, pred manje od mjesec dana, u MUP-u su mi dvije osobe neslužbeno potvrdile da su na mojoj adresi prijavljene ukupno 243 osobe: nas je devet iz moje obitelji i njih još 234 koji su meni nepoznati. Službeno, iz MUP-a su mi sredinom svibnja pojasnili da policijska uprava na čijem području neka osoba ima prijavljeno prebivalište, toj istoj osobi odjavljuje to prebivalište ako se terenskom provjerom utvrdi da ta osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi.

U skladu s time napisali su i da je u tijeku obavljanje terenske provjere kojom će se utvrditi sve činjenice i okolnosti na temelju kojih se može nedvojbeno zaključiti žive li prijavljene osobe na navedenoj adresi Mihačeva Draga 35. No, nisam siguran da policija po tom pitanju bilo što radi, jer je od svibnja, otkad sam poslao prijavu i dobio odgovor da se obavlja terenska provjera, samo jedan policajac jednom bio, i to kratko, popodne, pred mojoj kućom. Vrtio je u ruci papire sa popisom osoba prijavljenih na mojoj adresi, nešto me pitao te otišao i više se nije vraćao, kaže Buzuk. Policajac je, kaže, otišao, a problem je ostao. I to neriješen.

Prema hrvatskim zakonima, jedan od uvjeta za prijavu prebivališta je potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da se nastanio u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti prebivalište.
Ukoliko građanin prijavljuje prebivalište na adresi stanodavca, stanodavac mu mora dati suglasnost za prijavu. S obzirom na to da nijedna od tih 234 osoba s prijavljenim prebivalištem kod Ive Buzuka, kao vlasnika jedine kuće na adresi Mihačeva Draga 35, od njega nije zatražila suglasnost za prijavu prebivališta, on sasvim logično postavlja pitanje kako su te 234 osobe od policije uopće službeno dobile prebivalište.

Maxportal/NovilistKomentari
Share Button