Plenković i službeno predsjednik HDZ-a, očekuje se oko 95.000 glasova

srpanj 17, 2016 maxportal
Share Button

ANDREJ PLENKOVIĆ danas je i službeno postao predsjednik HDZ-a. Birališta su zatvorena u 19 sati, a čeka se objava službenih rezultata koji će pokazati hoće li Plenković skupiti više glasova nego njegov prethodnik Tomislav Karamarko, koji je na prethodnim izborima također bio jedini kandidat.

Do 13 sati glasovalo je 43.000 članova, objavili su iz HDZ-a.

Nakon ostavke Tomislava Karamarka, Plenković je jedini ponudio 5000 potpisa potrebnih za kandidaturu, pa je stranka i ovaj put birala po principu “jedan član – jedan glas”, ali i jedan kandidat.

Pravo glasa imalo je oko 220 tisuća članova stranke, a glasovali su do 19 sati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima. HDZ-u su ovo drugi izbori za predsjednika stranke u tri mjeseca.

Plenković je za kandidaturu imao više od 35 tisuća potpisa članova stranke, a nedavno je predstavio i svoj program. Poručio je da za glavni cilj ima vraćanje povjerenja birača dosljednom i vjerodostojnom politikom HDZ-a.Istaknuo je i da stranka mora biti predvodnik visoke razine transparentnosti, te da su za stvaranje i potrebu bilo koje političke platforme ključni su ljudi.

Plenković otvoren za suradnju s MOST-om

Plenković je danas nakon glasovanja na stranačkim izborima u Dubrovniku rekao kako je fokusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge predsjednika Vlade, a dodao je i kako spreman za suradnju s Mostom.

Odgovarajući na novinarski upit koliko će teško biti voditi stranku iz Bruxellesa, Plenković ujedno i aktualni zastupnik u europarlamentu, odgovorio je kako je fokrusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. rujna.

“Ja sam, inače, tu, kao i svi europski zastupnici. Naš posao se sastoji od tri i pol dana rada u Bruxellesu ili Strasbourgu, a u ovom tretnutku je ljetna stanka. Fokusiran sam na izbornu pobjedu, stvaranje parlamentarne većine nakon izbora i preuzimanje vodeće ulogu u izvršnoj vlasti, a to je uloga predsjednika Vlade”, rekao je Plenković.

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od sutra.

“Ovo nije trenutak za spominjanje bilo kojeg kandidata ponaosob”, kazao je te dodao i kako bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

“Sve kolegice i kolege su mogle iskazati interes, meni bi bilo drago da je bilo više kandidata, ali za odluke drugih ljudi ne mogu odgovarati i na njih ne mogu utjecati”, dodao je. Ustvrdio je i kako će poštovati mandat svih koji su izabrani na Općem saboru stranke, a uvjeren je i kako će svi izabrani članovi poštivati i njegov mandat.

“Vrijeme do izbora je kratko, imamo manje od dva mjeseca, a zajedno s kolegicama i kolegama učinit ću sve da vratimo vjerodostojnost HDZ-u i da kvalitetnim programom, zdravim spojem iskustva i mladosti povratimo povjerenje hrvatskih birača”, rekao je Plenković.

Upitan hoće li HDZ ići samostalno na izbore i za koje stranke ima mjesta u koaliciji, Plenković je odgovorio kako će o svim partnerima razgovarati od sutra. Dodao je kako je otvoren za suradnju s Mostom.

“Tražio sam od kolega koje su vodili radnu skupinu za razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima da mi podnesu izvješće, da vidimo sve ono što je bilo dobro u Domoljubnoj koaliciji, da vidimo koje su konkretne analize s onim strankama koje dosad nisu surađivale s nama. Lijeva koalicija se već formirala, a mi ćemo donijeti odgovornu odluku kako izaći na izbore. Ja sam otvoren i za suradnju s Mostom, ne osjećam osobno nikakvu odgovornost za moguće nesporazume u funkcioniranju aktualne Vlade. Mislim da imamo prostora za novu stranicu suradnje”, rekao je Plenković.

Hina/Foto;:faH
Komentari
Share Button