SLIČNA MERKEL: Britanska premijerka Thereza May kći je pastora, nema djece, ne želi Srbiju u EU

srpanj 13, 2016 maxportal
Share Button

BRITANSKA kraljica Elizabeta II u srijedu poslijepodne i formalno je imenovala Theresu May novom britanskom premijerkom.

Prilikom prihvaćanja funkcije May je održala kratki govor u kojem je naznačila na koji način misli voditi vladu Ujedinjenog Kraljevstva. Započela je zahvalom bivšem premijeru:

– David Cameron bio je veliki premijer koji je stabilizirao našu ekonomiju. Ali njegovo najveće nasljeđe je socijalna pravednost. Vodio je vladu jedne nacije i tako je i ja mislim voditi. Puni naziv moje stranke je Konzervativna i unionistička stranka – ta riječ je za mene važna jer znači jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Ali taj se naziv također odnosi i na jedinstvo svih naših građana, ma tko god oni bili.

Na 182. aktualnom satu na kojem je posljednji put odgovarao na zastupnička pitanja kao premijer,Cameron je rekao da je odgovorio na 5500 primljenih pitanja, piše BBC. Braneći svoj rad u gospodarskoj, socijalnoj i vanjskoj politici Cameron je rekao da je bilo mnogo “divnih trenutaka” u šest godina na dužnosti u javnoj službi u nacionalnom interesu i “toplo je čestitao” May koja je sjedila uz njega na sjednici.

Theresa-May-2[1]

Nova čelnica britanskih konzervativaca Theresa May napustila je Buckinghamsku palaču, gdje je prihvatila kraljičin formalni poziv da formira novu vladu. May je tako postala druga premijerka u povijesti zemlje, a David Cameron svoju je ostavku kraljici uručio nešto ranije. 

Theresa May (59) druga je premijerka u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva pa stoga ne čude usporedbe s njezinom prethodnicom Margaret Thatcher. Iako May nema karizmu koja bi bila usporediva s onom Željezne Lady, njezin smisao za red, odgovornost i obaveze ulijevaju povjerenje Britancima. Kći je pastora, nema djece i redovito je pobjeđivala muškarce u natjecanjima. Vrlo slična njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Tijekom referendumske kampanje Theresa May je bila na strani Davida Camerona, zalagala se za ostanak u EU, ali nije bila isturena u kampanji. To se pokazalo bistrom odlukom jer je danas i mnogi brexitovci smatraju poželjnom opcijom za pregovore.

Nova britanska premijerka, kao ministrica unutarnjih poslova pokazala čvrsti stav oko migrantske politike ističući da se moraju uvažavati kulturološke, civilizacijske te druge vrijednosti koje je lokalno stanovništvo godinama izgrađivalo i protivila se masovnim i stihijskim useljavanju.

Iz vremena prije referenduma o izlasku Britanije iz EU Therezu May u Hrvatskoj smo zapamtili kao protivnicu proširenja Europske unije na Srbiju, Albaniju i Tursku. Tu se, dijelom razlikuje od Angele Merkel, jer Merkelica je veliki zagovornik Srbije i njenog priključenja Europskoj uniji.

M. M./Foto:r

 
Komentari
Share Button