Ubojica u Jadranu: Ne jedite ovu ribu, Japanci je obožavaju iako njen otrov može ubiti 30 ljudi

20 prosinca, 2014 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Njen otrov je čak 1250 puta jači od cijanida. Jedan odrasli primjerak dovoljan je da ubije 30 ljudi, a protuotrova nema



INSTITUT za oceanografiju i ribarstvo objavio je na svojoj Facebook stranici upozorenje o otrovnoj ribljoj vrsti koja se pojavila u Jadanu, pod nazivom srebrnopruga napuhača. Srebrenopruganac je poznatiji pod nazivom riba fugu. Upozoravaju da je riba vrlo opasna, jedna od najivazivnijih koja se trenutno širi Sredozemljem. Prisutna je i u Jadranskom moru pa pozivaju sve koji je ulove ili primijete da se jave Institutu za oceanografiju.

Srebrenopruga napuhača prvi put u Jadranskom moru ulovljena je 2012., a lošu reputaciju stekla je zbog visoke razine paralitičkog otrova tetrodoksina.  u organizmu. Taj otrov je čak 1250 puta jači od cijanida. Količina otrovne supstance tetrodoksina nađena u jednom odraslom primjerku fugua je dovoljna da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku.

Ova indijsko-pacifička vrsta u Sredozemno more stigla je kroz Sueski kanal i spada u tzv. lesepsijske migrante. Od 2003. više puta zabilježena je uz obale istočnog Sredozemlja i u Egejskom moru. Prvi primjerak ulovljen u Jadranu 2012.,  dug 66 cm  i težak 3,5 kilograma, poklonjen je Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik i uvršten je u Ihtiološku zbirku. ‘Krstila ‘ ga je Jadranka Sulić Šprem i na hrvatskom jeziku nazvala ‘srebrenopruga napuhača’.

srebrnopruga-napuhaca[1]

Svima koji ribare preporučuje se da je ne konzumiraju jer i samo mala količina izaziva brzu paralizu dišnih organa i uzrokuje smrt.

Srebrenopruga napuhača zanimljivija je po tome što spada u riblje specijalitete. Riblja jela od ove vrste najveća su delikatesa i jedna od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, Egiptu i Turskoj.

Sprema ga samo nekoliko restorana koji su specijalizirani za njenu obradu jer se otrov neutralizira ako se pripremi na poseban način! Kuhari se godinama pripremaju i izučavaju vještine obrade opasnog morskog ubojice. Greška tijekom pripreme nije dopuštena, a njena  konzumacija katkada je ruski rulet jer i najmanji zalogaj može završiti kobno.

Američka administracija za hranu i lijekove opisuje smrt nakon konzumacije fugu ribe kao brzu i nasilnu. Prvo nastupa mučnina, grčevi i paraliza, nakon čega otkazuje sustav za disanje.

‘Ne postoji protuotrov, možda zbog toga što otrov ima molekularnu strukturu kakvu još nikad nisu vidjeli organski kemičari’, piše na stranici ronjenje.info.

 

Marina Radev

Foto: Facebook

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->