VAŽNA OBAVIJEST: Kupci oprez, dva proizvoda DM su otrovna, ne jedite ih, pazite na djecu

travanj 2, 2015 maxportal
Share Button

Mole se kupci da provjere jesu li kupili Alnatura EKO loptice od prosa i Alnatura EKO loptice od prosa s kikirikijem. Vratite ih u k u najbližu prodavaonicu dm-a, gdje će vam biti osiguran povrat novcaTvrtka dm-drogerie markt obavijestila je javnost kako je iz predostrožnosti povukla proizvode Alnatura EKO loptice od prosa i Alnatura EKO loptice od prosa s kikirikijem. Redovnim ispitivanjem proizvoda, proizvođač je utvrdio prisutnost tropanskog alkaloida u tragovima, tvari koja je prirodan sastojak pojedinih biljaka. O povlačenju proizvoda na svojim stranicama izvijestilo je i Ministarstvo poljoprivrede.lopte1_802137S1[1]

Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka a mješavine nekih tropanalkaloida tvore atropin. Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

Federalni institut za procjenu rizika Njemačke (BfR) 2013. godine utvrdio je kako nema slučajeva u kojima je konzumiranje proizvoda s tragovima tropanskog alkaloida utjecalo na zdravlje.

Mole se kupci da provjere jesu li kupili Alnatura EKO loptice od prosa i Alnatura EKO loptice od prosa s kikirikijem. Ako je netko kupio navedene proizvode, dm moli kupce da ih ne konzumiraju te ih vrate u najbližu prodavaonicu dm-a, gdje će mu biti osiguran povrat novca.

Maxportal/ Foto: Mojzagreb.infoKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button