Kad ministar financija ne vjeruje u tržište

srpanj 12, 2014 Danil Ppric
Share Button

U samo dva dana već-ne-toliko-novi ministar Lalovac dva puta je konstatirao da tržišno gospodarstvo, pa i tržište kao takvo – ne funkcionira u Hrvatskoj. To je od prilike kao da ministar zdravlja izjavi da liječenje bakterijske infekcije antibioticima u Hrvatskoj ne funkcionira. Ili da ministar prometa izjavi da regulacija prometa uz pomoć semafora u Hrvatskoj ne uspijeva. Ili da ministar znanosti izjavi da drugi Newtonov zakon u Hrvatskoj ne vrijedi. Tu se vidi jedan izostank razumijevanja ekonomije kao znanosti u kojoj postoje zakonitosti koje univerzalno vrijede. Upravo zanemarivanje ekonomskih zakonitosti, najveća je boljka marksizma kao sustava i glavni razlog njegova kraha. Ali neki nikako da nauče…tumblr_n6watlX62K1td5jalo1_500Slušajući ministra Lalovca neki dan na radiju (vidi i JL) odmah mi je pao na um Ronald Reagan i njegova legendarna izjava: The nine most terrifying words in the English language are, ‘I’m from the government and I’m here to help.’ [Devet najužasnijih riječi na engleskom jeziku su: ‘Ja sam iz Vlade i došao sam da vam pomognem’] Evo i riječi samoga ministra:

Može se govoriti o tome može li se država miješati u tržišne odnose, no ove brojke govore da nema tržišne ekonomije i da država mora zaštiti slabije da mogu izaći iz dužničkog ropstva (…) U knjigama smo učili – ne dirajte mi tržišnu ekonomiju. No, ovo je izvanredno stanje.

Uopće nije važno o čemu je točno riječ u ovom slučaju (banke), zabrinjavajuće je to što ministar financija smatra da je tržišna ekonomija nešto što se nalazi u knjigama, nekakva lijepa teorija koja u praksi ne funkcionira. Pa je zadaća države da građane zaštiti od te utopijske ideje. Iako se kapitalizam nedvojbeno pokazao kao najučinkovitije sredstvo borbe protiv siromaštva i socijalne obespravljenosti (pitajte Kineze ili Indijce), te rezultirao vrlo opipljivim stvarčicama kao što su automobili, telefoni i internet, kod nas ga se i dalje doživljava kao ideju-neprijatelja od koje nas država treba štititi. I sve to čujemo od ministra koji bi, ako nitko drugi u ovoj zemlji, trebao razumijeti te elementarne stvari.

Dan kasnije, ministar Lalovac obratio se saboru i poput svježe diplomiranog studenta zavapio da stvari koje je učio na faksu u Hrvatskoj ne vrijede, pri tome misleći na osnovne ekonomske zakonitosti (JL). To je već drugi put da se Lalovac poziva na knjige i fakultet, iz čega je sad sasvim jasno da ministar tržišno gospodarstvo smatra akademskom disciplinom, a ne svjetskom realnošću. Evo što je Lalovac poručio saboru:

Svi tržišni mehanizmi koje su nas učili u udžbenicima ekonomije trenutno o Hrvatskoj ne vrijede.

Je li ovo ozbiljna izjava jednog ministra? Netko tko ovo sa strane sluša pomislio bi da je riječ o golobradom diplomantu od koje 22 godine, koji je tek završio faks i shvatio da je svijet oko njega širi od udžbeničkog gradiva. Ali ljudi moji, to je ministar! Čovjek od kojeg ipak očekujemo određeno iskustvo i ekspertizu. Ili sam ja samo odveć naivan?

Zanimljivo je da je u isto vrijeme dok je ministar Lalovac u saboru svečano obznanio da tržište ne funkcionira, u Financial Timesu objavljena vijest iz Velike Britanije o tome da stopa zaposlenosti nikada nije bila veća (link). SAD je prije nekoliko mjeseci oborio vlastiti povijestni rekord u broju zaposlenih. Sve odreda primjeri nefunkcioniranja tržišta.

(KATKAPITAL, slobodno je lijepo)

 

 

 

 Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button