Naslovna » Novac » O najavama smanjenja poreza
a78cl[1]

O najavama smanjenja poreza

Share Button

Posljednja dva dana svi mediji bruje o najavi ministra Lalovca da ukine poreznu stopu od 40% (tzv. kazna za uspješnost). Ova mjera smanjit će prihodovnu stranu proračuna za nekih 2 milijarde kuna, a možda i više – ovisi o tome hoće li se ići na kompromis reprociteta pa povećati neoporezivi dio dohotka. Evo i kratkih komentare na neke izjave aktera (samo)uključenih u ovaj proces.

Glavni akter priče, ministar Lalovac (naglasci i komentari moji):

Vidjeli ste u zadnje vrijeme da mnoštvo naših liječnika odlazi preko granice, u Europu na bolje plaćene poslove [za faktor 5-10]. Ne bi htjeli da nam jednog dana iz Bugarske i Rumunjske dolaze liječnici liječiti u Hrvatsku [zašto ne?] samo zato što mi nismo bili dovoljno stimulativni da naši liječnici i znanstvenici ostaju u Hrvatskoj [govorimo o parsto kuna].

Moramo razmišljati [jao!] o našim najugroženijim građanima i na koji način njih pomaknuti iz nižeg u viši dohodak [a da pokušamo s tržišnim gospodarstvom?].

A sada slijedi stvarno zabrinjavajući dio (VL):

Lalovac je kazao i da zasad ne priprema rebalans proračuna [javni sektor i dalje ostaje nedodirljiva sveta krava], nego da će manjak novca u budžetu pokušati nadomjestiti uvođenjem novog načina rada Porezne uprave [još jedna reforma koja ne uključuje rezanje javne potrošnje], koju će staviti “u službu poticanja poduzetništva”[I’m from the government and I’m here to help]. – Ne želimo samo biti računovodstvo koje samo mjeri prihode i rashode[maske su pale, slijedi maksimalni intervencionizam]. Iz temelja mijenjamo filozofiju punjenja proračuna [a što je sa filozofijom pražnjenja proračuna?], a ako se ostvari ova najava za dohodak, to bi moglo biti poticajno za punjenje proračuna i zapošljavanje [new deal?]– rekao je ministar financija.

Oglasili su se i sindikati koji su, na opće zaprepaštenje i nevjericu, protiv ukidanja najviše stope poreza. Tako Vilim Ribić koristi priliku da još dublje produbi jaz između menadžera i radnika, izjavivši kako je protiv toga da država stimulira ‘genijalne menadžere koji su uništili ekonomiju’. Zaista ne vidim kakvo dobro može proizići iz ovakvih izjava i potpirivanja klasnih sukoba.

Nije ostao dužan ni Krešimir Sever (HR):

Mi nismo za ukidanje najveće stope, sasvim jasno [surprise, surprise]. O tome da se možda preurede razredi, da se pomaknu te granice, o tome se može razgovarati. Ali ako već govorimo uopće o nekakvim pomacima i promjenama u porezu na dohodak, onda bi svakako prvenstveno trebalo govoriti o povećanju neoporezivoga dijela plaće [eto odakle je ministar dobio ideju] jer na tome bi dobili svi.

Mislim da je svima jasno da su sindikati zapravo za povećanje najveće stope – tu je Ribić barem bio iskren i eksplicitan:

Sve koji zarađuju više od 25.000 kuna [zašto baš toliko?] trebalo bi oporezivati još više, a ostalima smanjiti poreze [sa ciljem da u konačnici svi dobiju više-manje isto].

Koji bi bio zaključak ove priče? Pa ne znam ni sam, osim da smo se našli u totalnoj banani. S jedne strane ministar koji ne vjeruje u tržište i najavljuje žestoki intervencionizam, a s druge strane sindikati koji zagovaraju klasični socijalizam. Tako iza naizgled sukobljenih strana zapravo stoji jedan duboki konsenzus koji se uopće ne dovodi u pitanje: kapitalizam ne funkcionira, za sada ćemo se zadovoljiti maksimalnim intervencionizmom. (kredit: nreakcija)

(KATKAPITAL, 10, srpnja 2014.)


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

oreskovic_pariz.jpg.688x388_q85_crop_upscale[1]

OREŠKOVIĆ PRESRETAN: BDP porastao 2,7 posto! Više od prosjeka zemalja EU

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, …

-->