Naslovna » Hrvatska » ODGOVOR RUSIMA I SRBIMA: U Hrvatsku stigli moćni borbeni helikopteri Kiowe Warriors
KIOWE WARIORS 2222

ODGOVOR RUSIMA I SRBIMA: U Hrvatsku stigli moćni borbeni helikopteri Kiowe Warriors

Share Button

Specijalnim transportnim zrakoplovom na zadarski aerodrom Zemunik dopremljeni su prvi helikopteri Kiowa Warriors koje je američka vlada donirala Hrvatskoj.

 Strateški transportni avion tipa C-5B Galaxy rano jutros isporučio je četiri vojna helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, pričuvne dijelove i simulatore za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Riječ je o novim helikopterima koji su proizvedeni u razdoblju 2010. – 2012.

To više nisu “leteće tvrđave”, već sofisticirani helikopteri koji su prvi u vojsci SAD-a ponijeliMMS – Mast Mounted Sight, moćni sustav senzora koji se nalaze u netipičnoj “kugli” iznad rotora elisa. U kugli se nalaze senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja te optički ciljnički sustav.

Learjet 85 New Poster Layout

Helikopteri tipa OH-58D prvi su put u uporabu američke vojske ušli prije četiri godine, a u studenom 2015. stručni tim Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH-a) u SAD-u je odabrao 16 helikoptera u sklopu dosad najvrednije američke vojne donacije, kojom HRZ dobiva opremu vrijednu 1,7 milijardi kuna.

Riječ je o novim helikopterima koji su proizvedeni u razdoblju 2010. – 2012.

Naši piloti odmah počinju s obukom, prvo na simulatoru, a onda i na letjelicama, a trenirat će ih američki instruktori. S obzirom na to da su naši piloti trenažu uglavnom i provodili na vrlo sličnim američkim helikopterima Jet Rangerima, ne treba sumnjati da će obuka ići brzo.

Kiowe

MP/Foto:US ARMY

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

karolina-v-kristo-leljak

Karolina V. Krišto: Bila sam na promociji filma “Huda jama” – 1000 ljudi ostalo je ispred dvorane

PREMIJERA dokumentarnog filma Romana Leljaka „HUDA JAMA, STROGO ČUVANA TAJNA“ je pobudila iznimno zanimanje Zagrepčana. …

-->