Naslovna » Izdvojeno » Orban šokiran: Nizozemska nas želi izbaciti iz Shengena, za Mađare je to neprihvatljivo
orban[1]

Orban šokiran: Nizozemska nas želi izbaciti iz Shengena, za Mađare je to neprihvatljivo

Share Button

Bilo bi neprihvatljivo da Mađari budu lišeni slobodnog kretanja unutar Europske unije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

 Nedavno je počeo cirkulirati prijedlog o uvođenju manjeg prostora bez kontrola na unutarnjim granicama u koji bi ušle Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Njemačka i Austrija kako bi se lakše kontrolirao priljev migranata.  Zemlje mini-Schengena provodile bi strože kontrole na svojim vanjskim granicama.

Orban je za Radio Kossuth kazao da se nekoliko europskih zemalja, uglavnom osnivača, želi odvojiti od središnjih i istočnih europskih zemalja, odakle migranti ulaze na prostor Unije.

VEZANI SADRŽAJ:

‘Bilo koji potez koji bi lišio Mađare mogućnosti slobodnog kretanja potpuno je neprihvatljiv s mađarske točke gledišta, budući da smo jedina članica schengenske zone koja iskreno štiti Schengen’, rekao je.mini shengen

Orban je naglasio da su se zemlje Višegradske skupine (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) složile u Pragu u četvrtak da će surađivati u tomu da zaštite svoje slobode i iz tog su razloga osnovale skupinu ‘Prijatelji Schengena’.

V4 su kazale da odbijaju zamisao o mini-Schengenu i žele se usredotočiti na zaštitu vanjskih granica.

MP/Hina/Foto:Arhiv mp

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

treca-dionica1

ULTRAMARATON Zagreb-Vukovar: Radojković pobjednik i 3. dionice Novska – Slavonski Brod

Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar, “Putevi …

-->