Naslovna » Kolumne » Pero Kovačević: Novi prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
branitelji 20ilica[1]

Pero Kovačević: Novi prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Share Button

NA ZAMOLBU velikog broja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji priredio sam i jubilarni 100. zakonski tekst,a to je novi Prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Riječ je o zakonskom tekstu gdje su na jednom mjestu kodificirana sva prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Riječ je o lex specialis zakonu, koji onemogućava i učinkovito sprječava da se posebnim zakonima ukidaju ili umanjuju prava branitelja i članova njihovih obitelji.Što su SDP-ove i HDZ-ove vlade obilato i „lukavo“ koristile odnosno radile.

Podloga, odnosno predložak ili osnovica za izradu novog Zakona je Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iz 1997., kojeg sam autor.  Prema tome, nitko me ne može optužiti za prepisivanje ili plagijat.

Novi zakonski prijedlog sadrži niz poboljšica počev od prava na zapošljavanje branitelja i članova njihovih obitelji, bez mogućnosti izbjegavanja prvenstva na zapošljavanje, ukidanja svih postojećih diskriminirajućih odredbi u vezi mirovina, računanja i razdvajanja staža osiguranja, umanjivanja osnovice za osobne i obiteljske invalidnine stambenog zbrinjavanja.

Vraćena su trajna prava pripadnicima HVO, poboljšana su prava dragovoljaca iz Domovinskog rata, propisan je dodatni rok od godine dana za podnošenje zahtjeva za ostvarivanja prava po zakonu. Učinio sam to jer ste me to tražili.

Pero Kovačević/foto:cropixx

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

hasanbegovic-bujica1-foto

Hasanbegović pojasnio zašto je HDZ-u za izbornu kampanju uplatio samo 875 kuna

NAKON što je objavljena lista HDZ-ovih donatora mnoge je iznenadilo da je bivši ministar kulture dr. …

-->