Naslovna » Vijesti » PLENKOVIĆ PORUČIO CRNOGORCIMA: Vratite nam školski jedrenjak “Jadran”
skolski-brod-jadran-700x336

PLENKOVIĆ PORUČIO CRNOGORCIMA: Vratite nam školski jedrenjak “Jadran”

Share Button

KAD je čelnik Mosta Božo Petrov u kampanji objavio da  Milanović ne može biti premijer, a da se Plenković tek mora dokazati, potražili smo neke od uvjerljivijih akcija u kojima je Andrej Plenković, kao zastupnik u EU parlamentu sudjelovao ili ih sam kreirao, a koje se izravno tiču Hrvatske. Ovo navodimo zbog njegove diplomatske akcije za vrijeme krize u Ukrajini nakon čega su ga ukrajinski novinari proglasilin najvećim prijateljem Ukrajine.

Jedna od zapaženijih akcija bio je stav da Crna Gora treba Hrvatskoj vratiti školski brod jedrenjak “Jadran”.

Evo što je o tome prije dvije godine napisao Denis Krnić u Slobodnoj Dalmaciji

“Prvi put na najvišoj europskoj političkoj razini, u Europskom parlamentu u Strasbourgu spomenuto je pitanje povratka hrvatskog školskog jedrenjaka „Jadran“ koji se od 1991. godine nalazi u Crnoj Gori.

Zastupnik Andrej Plenković, kao član Izaslanstva za odnose sa zemljama jugoistočne Europe, govorio je u zajedničkoj raspravi o izvješćima o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije prema Europskoj uniji, te je podržao nastavak proširenja EU-a na Hrvatskoj susjedne zemlje, BiH, Makedoniju i Crnu Goru. U svom izlaganju eurozastupnik Plenković spomenuo je i slučaj jedrenjaka „Jadran“.

– Pozdravljam napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 23 i 24. Pozivam Crnu Goru da riješi pitanje sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, te je potrebno poduzeti korake da se školski vojni jedrenjak „Jadran“, koji se koristio u civilne svrhe, vrati Hrvatskoj – kazao je Plenković pred EU parlamentom.

Plenkovićevo izlaganje pratili su Štefan Füle, povjerenik Europske unije za proširenje, Evangelos Venizelos, ministar vanjskih poslova Grčke koja je preuzela predsjedanje EU-om, te izvjestitelji Doris Pack, Richard Howitt i Charles Tannock koji su se, između ostalog, upoznali i s temom povratka slavnog hrvatskog broda koji je odgodjio generacije hrvatskim pomoraca.”

Maxportal/foto:arhiv

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

jakovina-macanic-spojka

PLJAČKA S PEČATOM: INSTITUT DVA SVJEDOKA „ILI UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT”

PIŠE: Pero Kovačević  Nekad je institut “dva svjedoka” bio vezan uz ostvarivanje prava na „boračku …

-->