Naslovna » Vijesti » Plenković primio veleposlanike: Diplomatska podrška na putu prema premijerskoj poziciji
2016-07-27 18.32.21

Plenković primio veleposlanike: Diplomatska podrška na putu prema premijerskoj poziciji

Share Button

PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković sastao se danas s predstavnicima diplomatskog kora akreditiranog u Hrvatskoj, što je samo po sebi značajna vijest, a nakon sastanka dao je izjavu nedijima

Prvo, željeli smo u izravnoj komunikaciji predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja uoči izvanrednih parlamentarnih izbora, prenijeti glavne poruke koje se odnose na nase prioritete, a to je vratiti vjerodostojnost stranci koja je članica Europske pučke stranke, čvrsto pozicionirati HDZ na desnom centru i dati doprinos europskoj matici.

Drugo, rekli smo da želimo biti stranka koja će pridonijeti stabilnosti. Također smo rekli da želimo iskazati segment pravne sigurnosti što znači učinkovito pravosuđe, učinkovitu javnu upravu i borbu protiv korupcije”, izjavio je, te kazao što je najviše zanimalo veleposlanike.

“Oni koji me ne znaju, htjeli su me upoznati. Htjeli su čuti o postizbornim koalicijama, prioritetne točke našeg programa, stavove nakon referenduma u Britaniji. Upitan je zatim je li HDZ posložio izborne liste.

“Kada je riječ o listama, mi smo uputili dopis županijskim organizacijama, gradskoj organizaciji HDZ-a Zagreba, zajednicama i koordinacijama u iseljeništvu. Rekli smo im da se vodi računa o kvoti žena. O listama ćemo odlučivati tijekom idućeg tjedna”, kazao je.

Tvrdi i da ga veleposlanici nisu pitali ništa oko raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, niti o ukidanju financiranja za neprofitne medije.

Diplomati su u travnju, naime, istupali po tom pitanju.

“Ne. O tome nije bilo riječi. Ni neprofitni mediji niti nevladine udruge”, odgovorio je Plenković.

Navodi da riječi nije bilo ni o događanjima u Srbu, gdje se danas obilježavao početak antifašističkog ustanka u Drugom svjetskom ratu.

“Ne, na sastanku nije bilo riječi o tome. HDZ i država obilježava Dan antifašističke borbe 22. travnja. Današnji dan je za vrijeme komunizma bio taj dan kada se to obilježavalo. On je nerijetko korišten za manipulaciju pa i iskorištavanje kompleksa hrvatskome narodu.

HDZ postuje antifašizam, budući da je on spomenut i u Ustavu. Mi smo u ovoj izbornoj kampanji usredotočeni da djelujemo na stabilnost i ujedinjenje svih opcija. Želimo raditi na zatvaranju otvorenih pitanja sa Srbijom i tu se želim osvrnuti na neprimjerenu notu koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo našem veleposlaniku. Tu želim decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili s ministrom Kovačem”, kazao je.

Budući da je u Srbu bilo mnogo ustaških obilježja, upitan je treba li to sankcionirati.

“Sukladno zakonom mi osuđujemo takva obilježja i sve totalitarne režime”, naveo je.

O tome kada očekuje konačan odgovor o partnerima za izbore i kako ocjenjuje ankete prema kojima Prgomet ima nula posto potpore, kaže:

“Dobro da ste spomenuli istraživanja. Vidjeli ste istraživanja koja su izašla prije dva dana. U odnosu na kraj lipnja potpora nam je skočila na 33 posto. To znači jedna od tri osobe. Ostvarili smo vjerodostojnost HDZ-a. Oni koji nemaju dovoljno snage da idu samostalno, idu u koalicijama. Mi ćemo ostvariti suradnju s pojedinim partnerima”, kazao je.

Na pitanje razgovaraju li s Mostom, ali i o tvrdnji SDP-ovca Arsena Bauka, koji je ponovio da je glas za Most glas za HDZ, kaže: “Mene ne zanima što je rekao Bauk, mene zanima kvalitetan rezultat HDZ-a. U postizbornoj fazi razgovarat ćemo s onima s kojima ćemo imati programske prioritete”.

Kada je riječ o predizbornom programu HDZ-a, navodi da idu na “pojednostavljivanje poreznog sustava i rasterećenje poreznog sustava. O tome ćemo sada imati prezentaciju. A program ćemo predstaviti do kraja idućeg tjedna”.

Navodi i da su reakcije veleposlanika na njihov program bile pozitivne, a na pitanje hoće li u njemu biti prostora za obećanje od davanju tisuću eura za svako novorođeno dijete kaže:

“Naša vlada ići će za tim da pomogne opstojnost hrvatskog naroda i da pomogne obiteljima i smanji negativni prirodni priraštaj”.

Na ponovljeno pitanje o tome, navodi: “Već ste čuli ministricu da je najavila da će to biti jedna od mjera koju će provesti Vlada”.

D. Lukić/foto: hdz.hr

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->