Naslovna » Hrvatska » PLENKOVIĆ: Spreman sam na suočavanje s Milanovićem, HDZ je pogriješio rušenjem Vlade
Plenković, program, hrt

PLENKOVIĆ: Spreman sam na suočavanje s Milanovićem, HDZ je pogriješio rušenjem Vlade

Share Button

ANDREJ PLENKOVIĆ, jedini kandidat za predsjednika HDZ-a, u pratnji Davora Ive Stiera i Damira Krstičevića predstavio je program pod nazivom “HDZ Središnja snaga razvoja Hrvatske”.

Unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 17. srpnja,  Središnje izborno povjerenstvo njegovu je kandidaturu utvrdilo pravovaljanom, a podržalo da je 36.989 članova stranke.

Plenković je uvodno zahvalio svim članovima koji su svojim potpisom dali podršku kandidaturi. “Ovim programom želio bih započeti konstruktivan politički dijalog. Glavna mi je misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom HDZ-a. HDZ je državotvorna stranka i dio smo europskog desnog centra”, rekao je Plenković.

“Zajedno sa svima vama želim ostati privržen našem hrvatskom identitetu, tradiciji, kulturi i jeziku, njegujući temeljne narodnjačke, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti koje dijelimo. Istodobno, nastojat ću biti nositelj modernog, ambicioznog i dosljednog HDZ-a koji će hrvatskim građanima omogućiti političku stabilnost, pravnu sigurnost, pouzdan okvir za gospodarski rast te društvenu uključenost i solidarnost”, rekao je Plenković.

“Političke suparnike s ljevice krivi da su pokrenuli ideološke podjele u društvu i pridonijeli ekonomskoj stagnaciji. Želim da HDZ bude politička snaga koja okuplja te provodi pomirbenu i zrelu politiku. Izglasavanje nepovjerenja Vladi, raspuštanje Hrvatskog sabora i najavu prijevremenih izbora nazvao je krivim političkim procjenama.

Naglasio je kako će novi zamah razvoju države dati okupljanje svih društvenih snaga te iseljene i domovinske Hrvatske.

Pod prioritetima Plenković je naveo promicanje dostojanstva hrvatskih branitelja i štićenje njihovih prava te jasno određenje o ideološkim i povijesnim pitanjima i patnjama hrvatskog naroda, uz jasnu osudu svih totalitarizama i poštovanje svih žrtava.

Među glavnim elementima programa HDZ-a naveo je pravosuđe, javnu upravu i decentralizaciju. Djelotvornijim pravosuđem i javnom upravom stvorit ćemo uvjete za gospodarski razvoj i bolji život građana, uvjeren je Plenković.

Otvorenim socijalnim dijalogom i uključivanjem omogućit ćemo svima da daju doprinos razvoju Hrvatske, a makroekonomskom politikom pomoći ćemo hrvatskom poduzetništvu u generiranju rasta i povećanju zaposlenosti, istakno je Plenković.

“Boljim uvjetima poslovanja, poticanjem domaće inovativne proizvodnje te razvojem hrvatskog sela, možemo postati najuspješniji u Srednjoj Europi. Razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj ključni su za uspjeh hrvatskog gospodarstva. Hrvatsko selo ima ogroman neiskorišteni potencijal, a njegov će razvoj biti pokazatelj gospodarske snage Hrvatske. Kao jednu od prioritetnih hrvatskih ekonomskih grana, turizam treba strateški razvijati povećanjem kvalitete turističkih usluga tijekom cijele godine i u cijeloj Hrvatskoj”,rekao je Plenković.

Propuštena je prilika za snažnim reformama koja je rezultirala, među ostalim iseljavanjem mladih kao i padom svih ekonomskih pokazatelja. 2016. je pokazala da je bolja gospodarska plitika moguća te pri tom naglasio kako je u prvih sedam mjeseci iz Eu fondova povučeno više sredstava nego cijelu prošlu godinu.

Istaknuo je kako je spreman na otvorena sučeljavanja sa svim stranačkim liderima kako bi građani mogli vidjeti što koja opcija nudi.

Na pitanje novinara hoće li preuzeti HDZ-ov gospodarski program, Plenković je rekao kako će program IFO instituta biti stručna podloga na kojoj će njegov tim graditi svoj program.

“HSS po svojem svjetonazoru pripada krugu europskih pučkih stranaka. Vjerujem da je odluka o koaliciji  s SDP-om donesena radi konkretne matematike. Dugoročna partnerstva moraju biti istinska”, istaknuo je Plenković.

Govoreći o kurikularnoj reformi rekao je kako očekuje kvalitetnu recenziju programa. Hrvatska zaslužuje najkvalitetnije obrazovanje i u tom ćemo smjeru raditi. Rekao je kako nema nikakvih saznanja ni o tome da se danas odlučuje o Brkićevoj  za kojega je rekao “da je puno dao ovoj stranci”.

D: L. /Foto:FaH

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

petrov-2-nedjeljom-u-2

Božo Petrov nahvalio Pernara i Živi Zid, a Brkić: “Za njega i njegov diplomski me nemojte pitati”

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Božo Petrov gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”  kazao je da će zastupnike …

-->