Naslovna » Hrvatska » Podolnjak: Zastupnici izbjegavaju raspravu o prijedlogu Mosta da im se smanje privilegije
huz.most1_-660x330[1]

Podolnjak: Zastupnici izbjegavaju raspravu o prijedlogu Mosta da im se smanje privilegije

Share Button

ROBERT PODOLNJAK Iz Mosta objavom na Facebooku je objasnio zašto privilegije zastupnika nisu smanjene, kao što su Mostovci najavljivali u svojoj predizbornoj kampanji.

“Danas je održana sjednica Predsjedništva Sabora i klubova zastupnika na kojoj je najviše raspravljano o pravima i dužnostima zastupnika.

Naime, zakon koji je predložio klub zastupnika MOST-a još prije više od dva mjeseca o ukidanju prava na naknadu plaće zastupnicima po isteku mandata još nije raspravljen, a za predstojeću sjednicu uvršten je u dnevni red među niže rangiranim točkama. Bilo je očito da se rasprava po tom pitanju stalno odgađa i stoga sam na Predsjedništvu predložio da se saborskom Odboru za izbor i imenovanja povjeri izrada nacrta novog zakona koji bi cjelovito regulirao prava i dužnosti zastupnika.

VEZANI SADRŽAJ:

Mi u MOST-u smatramo da s financijskog aspekta simbolična odluka da se zastupnicima ne plaća naknada za odvojeni život dok sabor ne zasjeda 3 mjeseca u godini nije dovoljna s obzirom na opravdana očekivanja javnosti da se smanje ili ukinu pojedina prava ili bolje rečeno povlastice zastupnika u obnašanju njihove dužnosti.

Na žalost, velika većina klubova zastupnika odbila je uopće ideju izrade novog zakona o pravima i dužnostima zastupnika, da ne govorimo o tome da se ukinu naknade za odvojeni život, zastupnički paušal, naknada plaće nakon završetka zastupničkog mandata itd.

Također, nije prihvaćen ni prijedlog da se u novi zakon ugradi obveza prisustvovanja zastupnika na sjednici u vrijeme saborskog zasjedanja i da za nedolazak na sjednicu bez opravdanog razloga bude propisana novčana kazna.

Doista sam razočaran, ali sada mi je jasno da 15 zastupnika MOST-a tu ne može ništa promijeniti jer naše prijedloge ne žele podržati ni opozicija ni klubovi parlamentarne većine. Čak i veliki pritisak javnosti do sada nije dovoljan da politička elita preispita svoje povlastice i da ih se barem djelomično odrekne”, napisao je Podolnjak na Facebooku.

Danas je održana sjednica Predsjedništva Sabora i klubova zastupnika na kojoj je najviše raspravljano o pravima i duž…

Posted by Robert Podolnjak on 6. travnja 2016

M. Marković/Foto:hrt.

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

sablic-ivan-hdz

NI TEPEŠ, NI ZOVKO: Ivan Sablić, vicekonzul RH u Stutgartu, umjesto Stiera u EU parlament!?

IVAN SABLIĆ, diplomirani inženjer pomorsko-ribarske tehnologije, trenutno vicekonzul RH u Stuttgartu, izgledni je novi zastupnik Hrvatske u …

-->