Naslovna » Kultura » Preminuo Joe Cocker: Odlazak glazbene legende koja je obožavala Htvatsku
joe cocker

Preminuo Joe Cocker: Odlazak glazbene legende koja je obožavala Htvatsku

Share Button

JOE COCKER umro je u 71 godini života, nakon više od 40 godina karijere. Vijest je potvrdio njegov agent Barrie Marshall.

Marshall je rekao kako je Cocker bio “jednostavno jedinstven” dodavši “njegovo mjesto u našim srcima bit će nemoguće ispuniti”.

Joe Cocker, rođen je kao John Robert Cocker u Sheffieldu, Velikoj Britaniji, 20. svibnja 1944.

Glazbenu karijeru započeo je u rodnom Sheffieldu s tek 15 godina. Njegov prvi sastav bili su The Avengers (u kojima je pjevao pod umjetničkim imenom Vance Arnold), potom je surađivao sa sastavom Big Blues, kao i s The Grease Bandom. 1969. pojavljuje se na američkom TV showu Show Eda Sullivana.

Prvi veliki hit Cocker je imao s pjesmom With a Little Help from My Friends, obradom The Beatlesa. Iste godine održao je nastup na legendernom festivalu u Woodstocku. Daljnji je uspjeh postigao obraom pjesme She Came In Through the Bathroom Window The Beatlesa, te vlastitim pjesmama, iznimno uspješnim Cry Me a River i Feelin’ Alright. 1970. postiže najveći hit tog dijela svoje karijere s pjesmom The Letter s albuma Mad Dogs and Englishmen.

Početkom 1970-ih problemi s drogom i alkoholom usporavaju mu karijeru, no u 80-ima i 90-ima uspijeva se vratiti zahvaljujući nekolicini iznimno uspješnih hitova: Up where We Belong, pjesma nagrađena Oscarom, otpjevana s Jennifer Warnes za film Oficir i džentlmen te You are So Beautiful, When The Night Comes i Unchain my heart

Cocker je slovio za velikog obožavatelja Hrvatske, u kojoj je nastupio nekoliko puta.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

hercegovaski_franjevci-molitva

MARKO LJUBIĆ: Huda jama nad Hrvatskom – gradimo li kuću na pijesku ili na stijeni

KOMEMORACIJA i pokop žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata u Mariboru, milijunima Hrvata, bez …

-->