IVAN ĐIKIĆ: ‘Vraćam se u Hrvatsku ako Plenković povuče neprimjerene izjave’

veljača 26, 2017 maxportal
Share Button

IVAN ĐIKIĆ jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu, redoviti je profesor medicine na sveučilištu Goethe u Frankfurtu, a u inozemstvu živi od 1992. godine. Dobitnik je niza nagrada, uključujući i najvažniju njemačku znanstvenu nagradu ‘Gottfried Wilhelm Leibniz’.
Njegova odluka da napusti znanstvenu suradnju u Hrvatskoj malo je koga ostavila ravnodušnim. Osim stranačkih politikanata i skromnih znanstvenika koji ostaju nezamjetni u njegovoj nazočnosti. Đikić je imao nepodijeljenu podršku javnosti.

U razgovoru za Večernji list Đikić je kazao da nema političkih ambicija i da se u slučaj oko ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, uključio iz moralnih razloga.

No dio javnosti nije povjerovao.

‘To je zato što političari ne rade na obrazovanju građana, nego na njihovim podjelama, potpirivanju sukoba iz prošlosti i manipulaciji istinom i činjenicama. Kad naprave nešto krivo, političari u Hrvatskoj ne žele razgovarati o činjenicama, već pažnju sa stvarnih događaja prebacuju na političke sukobe’, kazao je Đikić.

Govorio je i o uvjetima za svoj povratak u Hrvatsku.

‘Trenutak kada bi premijer Andrej Plenković i rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović javno ili privatno povukli neprimjerene izjave iznesene u žaru javne diskusije, za mene bi označio nastavak mog znanstvenog rada u Hrvatskoj.Mislim da ne tražim previše jer se radi isključivo o obrani mog javnog imena, časti, dostojanstva i profesionalnog integriteta.

Znanstvenik sam koji se bori za znanstvenu čestitost bez ikakvih političkih ambicija ili veza. Logika je vrlo jasna, ako me premijer za nešto lažno optužuje u Saboru, onda je jasno da u takvoj zemlji ne želim raditi i trpjeti nepravedne uvrede’, kazao je Đikić za Večernji list.

Kazao je i da nikada osobno nije upoznao bivšeg premijera Zorana Milanovića, ali su jednom razgovarali telefonski.

‘Mogu reći da je u ophođenju bio elokventan i iskazivao samouvjerenost. Po stilu je vrlo sličan sadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću. Primijetio sam da obojica nisu imala strpljenja saslušati činjenice koje sam im prezentirao, već su imali o toj temi unaprijed formirane stavove porijeklom iz njihova političkog okruženja’, rekao je između ostalog Đikić.

Đikić je praktični vjernik, a za svoju vjeru je rekao da je ona njegov osobni izbori i da je živi za sebe s obitelji.

MP/Vecernji listKomentari
Share Button