Kekov pomoćnik Vjekoslav Miletić: “Da, srušio sam avion JNA 1991. u Lici”

lipanj 23, 2017 maxportal
Share Button

Vjekoslav Miletić (1969.)  pomoćnik je trenera Matjaža Keka od prvog dana klupi Rijeke. Životna priča i nogometni put prvog Kekova pomoćnika posebno su zanimljivi.Rođen je u Zadru, a od sedme godine je u Rijeci.

–  Do 14. igrao samo na ulici, a prvi koraci bili su u Rijeci s 14 godina. Igrao sam i u lokalnim klubovima, Pomorcu, Orijentu, Lučkom radniku, završio karijeru na Krku u trećoj ligi. Igrao sam i mali nogomet za Uspinjaču. Lomio sam se između ljubavi prema malom nogometu i nogometu, ispričao je za Večernji list.

Koja je vaša generacija u Rijeci?

– Brajković, Grubor, Skočić, Brkljača, Mravić, Tomljenović, pokojni Gerovac… Kad smo stasali u seniore, počeo je rat pa su mnogi otišli svojim putem.

Te godine Miletić je bio u Lučkom radniku na posudbi, trebao se vratiti u Rijeku, ali je otišao u rat.

– Imao sam u travnju 1991. težak prijelom noge, četiri mjeseca nosio sam gips. Istina, umjesto na teren, otišao sam u rat.

Pozvao Vas je netko od prijatelja?

– Da, nisam bio tako hrabar da idem sam. Nas trojica, moji prijatelji Ivan Kovač i Damir Brkljača, također juniori Rijeke, i ja zajedno smo se prijavili u Zbor narodne garde. Bili smo uglavnom na ličkom ratištu, na kraju prije skidanja i u Posavini, uz Bosnu.

Vratio sam se u listopadu 1992., kad je pala Posavina. U nekim mojim razmišljanjima nisu mi bili jasni neki ciljevi kroz sve to, a mogao sam se vratiti nogometu. Tada o njemu nisam mogao razmišljati. Kad sam se vratio, potpisao sam profesionalni ugovor. Nogomet me odvukao od tih razmišljanja.

Rušenje agresorskog zrakoplova jedna je od uspomena iz dana obrane Domovine?

– Da, srušio sam ga. U JNA sam bio obučen rukovati Strijelom 2. S ramena gađate, to je prenosivi dio protuavionca. Na ličkom ratištu 11. studenoga 1991. dogodila se situacija da sam imao kod sebe tu Strijelu 2. Opalio i, što bi rekli nogometaši, pogodio! Na opće zadovoljstvo svih. Branio sam Domovinu, to je veće i važnije od trofeja.

MP/Foto: Grega Valančič/SportidaKomentari
Share Button